dissabte, 28 d’abril del 2018

Un món de metros: Sant Esteve de les Roures

M’hi vaig resistir una estoneta a l’hora de publicar aquest mapa, perquè trobo que als catalans gran part de l’energia se’ns escapa entre la conyeta i l’enginy autopunitiu i amb aquesta broma de Sant Esteve crec que n’estem fent un gra massa. Però per evitar que els amables lectors me’l continueu enviant, he optat perquè vegi la llum el mapa de la xarxa del metro de Sant Esteve de les Roures, del qual n’ignoro pràcticament tot: l’autoria, el nombre d’habitants de la vila, l’any d’inauguració i els quilòmetres de vies.

Tant el logo com el disseny de la xarxa s’inspiren clarament en el metro de Barcelona (ai, aquest centralisme barceloní) , tot i que en una versió d’aficionat on no hi falten algunes incongruències. Té una línia 0 (blava), una raresa única al món, és circular (com la Circle Line londinenca), es diu Atzucac i comença i acaba a l’estació Constitució. En aquesta línia trobem algunes de les solucions proposades prèviament per a Catalunya (Pas al costat, Puta i Ramoneta, Encaix, Estat Federat, Pacte Fiscal…) i algunes de les persones que s’hi van veure implicades (Mas, Ortega, Rigau). Per la forma que li dóna, el dissenyador sembla suggerir que per aquest camí no es va enlloc.

La línia 1 (groga) és la Monumental i enllaça les grans institucions de la vila, des de l’Aeroport Roures fins a l’estació de Rodalies, connectada al seu torn amb la línia de tren que va d’Ítaca fins a la platja de Lleida. Són parades de la L1 l’Hospital Universitari, la Universitat SEdR, el Museu d’Història, l’Ajuntament, els Jutjats, el Casino o Port Piolín.

La línia 2 (vermella) anomenada Procés està a mig fer. De moment funciona entre Estatut d’Autonomia i Internacionalització, encara que sense cap respecte a l’ordre cronològic diria jo. El tram que falta (entre Internacionalització i Independència) compta amb alguna estació de filiació dubtosa, com són Assange o Kärnä; només el futur confirmarà o desmentirà el seu paper.

La línia 3 Repressió, que va de Turull fins a Ponsatí sí que té un contingut clar, perquè està formada per totes les persones i institucions perseguides per la justícia, empresonades o a l’exili. L’únic que no tinc clar és perquè per l’estació de Rull hi passa un tren que va de Matrix a l’Arbog.

La línia 4. República està en construcció i el mapa no aclareix per on passarà, fet que denota una manca de previsió o de fe en el futur que deixa el Consorci de Transports de Sant Esteve de les Roures en molt mal lloc. Per acabar, i encara que no hi ha línia 5, hi ha una línia 6 en projecte. No sabem quin nom tindrà, però la formen còmplices habituals com Ramón Cotarelo, Gonzalo Boye, Tim Parfitt o Bea Talegón. Trobo a faltar Suso de Toro. I que hi fan aquí Yoko o el trumpià Covfefe? Bé, suposo que l’autor ens ha volgut deixar també algun indici d’humor. El dissabte que ve reprendré les xarxes de debò.

4 comentaris:

  1. Home, no et posis així tampoc. Que tu ets prou de la conya, a mi la broma aquesta de Sant Esteve m'ha semblat brillant, si bé és cert que una broma, qualsevol, que s'allargui massa en el temps s'acaba fent pesada. A mi em sembla que aquesta xarxa de metro està força ben trobada. En ser una broma, evidentment és poc realista i tot plegat, però em fa gràcia. I mira, SEDLR té més línies i estacions que la majoria de ciutats xineses que no havíem sentit mai de diversos milions d'habitants.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una mica de conya està bé, però aquesta s'ha allargat massa. Avui La Vanguardia li dedica un reportatge, hi han enviat en Sergi Pàmies com a corresponsal.

      Elimina
  2. Vaig apostar amb mi mateixa de si et resistir i es, o no, a publicar-la. M'he guanyat l'aposta!

    ResponElimina