divendres, 22 de setembre del 2017

El pitjor atlas del món (2)

Continuo amb les mostres de "Terrible Maps", que una mica d'humor no ens anirà malament. Així que aquí dalt teniu una representació del mapamundi si no hi hagués terres sobre el nivell del mar.

I en la mateixa línia minimalista, el mapa hidrogràfic de l'Aràbia Saudita. Em recorda una postal que tinc del Túnel de Sant Bernard a les fosques. Pots comptar que és un rectangle negre.

Amb una mica més d'interès, encara que sigui més sociològic que geogràfic, aquí teniu el Mapamundi de la Tragèdia, o com ens afecten les males notícies segons el país del qual arriben. El color vermell (Quina tragèdia tan horrorosa!) inclou tota l'Europa occidental, Israel, els Estats Units (excepte Alaska), Canadà, Austràlia i el Japó. El color groc (Què trist!) es reserva per l'Europa Oriental, Egipte, Sud-Àfrica, Índia, Corea del Sud, Nova Zelanda, Alaska, Mèxic i tota l'Amèrica del Sud tret de les Guaianes. En verd (o "bé, així és la vida") comprèn Rússia, la Xina, Turquia, l'Orient Mitjà, la península aràbiga, Cuba, Haití, Amèrica Central i Veneçuela. El blau marca els països  que ni tan sols sabíem que existien (aquí l'autor del mapa ens pressuposa excessivament ignorants), com ara Mongòlia, les Guaianes, Indonèsia, Indoxina i tots els que acaben amb el sufix "-an". Per acabar, sota el color marró de gos-com-fuig, Corea del Nord i pràcticament tota Àfrica. Ja ho explica la llegenda del mapa: Who Cares?, que es pot llegir alternativament com "A qui l'importa" o "Se me'n fot".

Una mica relacionat amb l'anterior, ara centrat en el president americà Donald Trump, aquest mapamundi on la grandària de cada país és proporcional al nombre de vegades que aquest personatge de color taronja (i que no és el Naranjito) l'ha mencionat als seus discursos. Com que el seu propòsit és el de fer Amèrica (o sigui els Estats Units) "great again", el seu país hi surt sobredimensionat. Li passa el mateix a Mèxic, però més aviat per al·lusions, sempre desagradables. Cal fixar-se molt per descobrir que Canadà està esclafat i minúscul, nord enllà. No cal fixar-se tant per veure que per a Trump, Amèrica del Sud, Àfrica, Oceania, Indonèsia, Indoxina (i per descomptat l'Antàrtida) són un zero a l'esquerra. D'Europa li agraden França i el Regne Unit, de les penínsules del Sud passa totalment, i també de Rússia. La resta del seu discurs el reserva pels països problemàtics de l'Orient Mitjà (o no tant mitjà), per la Xina, les Corees i el Japó.

Confesso que aquest mapa, el darrer d'avui, no l'acabo d'entendre. Es titula "Les banderes d'Europa" i sembla que marca cada país amb una bandera que no li correspon. Aventuro que el seu únic propòsit és el d'irritar a totes les nacions implicades, amb una simbologia contrària i perversa. No s'explica sinó una Espanya quadribarrada, un Portugal amb aromes brasilers, una Alemanya nazi o una Rússia amiga de la diversitat sexual. No digueu que no fa gràcia (fins que no la fa).


4 comentaris:

  1. Estic preocupat. En el mapa de la tragèdia no existeix Islàndia. És que no és prou important ni tan sols per dir que a ningú li importa què passa allà?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert, i tampoc hi és l'Antàrtida, que això sí que és gros.

      Elimina
  2. Aquest últim l'havia vist a vividmaps.com amb el títol "How to piss off everyone in Europe"

    Santi

    ResponElimina