dimecres, 29 d’agost del 2018

Països inventats (1)

Andorra era Duralex
Tot país és una invenció. I, quan parlo de país, em refereixo als vells subjectes dels mapes de geografia política, els territoris delimitats per una frontera i pintats de colors contrastats. Un país és una convenció política, a la qual es pot haver arribat per pacte, per dret de conquesta o per arbitratge. En qualsevol cas no és un fenomen que pertanyi a la natura i fins i tot quan es menciona un riu o una serralada com a frontera natural de fet s’està abusant del llenguatge i dotant a l’orografia i la hidrografia d’intencionalitat legislativa.

Prova de l’escassa base objectiva del traçat de les fronteres és la seva enorme variabilitat a través dels segles. Potser us sorprendrà assabentar-vos que més de meitat de les fronteres que parcel·len el nostre actual mapamundi foren creades després del 1900. En aquest interessantíssim (i força ampliable) mapa s’identifiquen les línies frontereres pel seu any de naixença, al qual s’afegeix un color per caracteritzar la seva antiguitat general.

Sembla ser que el país de contorns més antics encara vigents és el Principat d’Andorra. Concretament fou el 8 de setembre de 1278 quan Roger Bernat III, comte de Foix, i Pere d’Urtx, bisbe d’Urgell, firmaren el primer pareatge (o condomini entre dos senyors) a Lleida. Actualment, extingit el comtat de Foix, el president de la República Francesa exerceix de copríncep juntament amb el no extint bisbe de la Seu.

Una altra frontera excepcionalment antiga és la que actualment separa Espanya de Portugal. Està datada el 1297, encara que algunes de les seves porcions són probablement anteriors. Atribueixo la seva longevitat tant a la poca bel·ligerància de la nació portuguesa, com a la condescendència paternalista amb la que Espanya sol tractar Portugal. Però, qui sóc jo per inventar-me raons històriques que el cor no coneix?

A l’altre extrem de l’espectre, és a dir el dels països de fronteres més recents, s’endú la palma el límit septentrional de Sudan del Sud. El país nasqué el 2011, però les seves fronteres daten d’anys que van del 1924 al 1960. Només la regió petroliera d’Abyei pot presumir de fronteres establertes pel Tribunal Permanent d’Arbitratge de La Haia el 2009.

Però jo el que volia era parlar de les meves vacances i encara no m’heu deixat, punyeteros! Demà més.

2 comentaris:

  1. El 1278 Espanya encara no existía com a nació ni com estat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En referència a 1278 només he parlat de les fronteres del Principat d'Andorra. No he mencionat per res Espanya.

      Elimina