dimecres, 17 de juliol del 2019

Els anys que vindran

Russell T Davies ("Queer as Folk", "Doctor Who", "Banana"...) defuig els seus territoris genèrics habituals per abordar una distopia a curt termini amb "Years and Years" (BBC One, però visible a HBO). La sèrie de sis capítols se centra en una família de Manchester, els Lyons, que aglutina sota un mateix cognom totes les heterodòxies de les unitats familiars actuals: pare absent, matrimoni interracial, filla amb espina bífida que és a més mare soltera, una altra filla activista antisistema, fill gai i casat, lesbianisme, transsexualitat i fins i tot transhumanisme (!)

L'acció principal transcorre entre 2019 i 2030, parteix de la situació mundial present i projecta els problemes actuals cap a un futur que no podria ser més negre: crisi econòmica, crisi ecològica, crisi migratòria, crisi sanitària, crisi laboral... Tot sona tan plausible com terrorífic, perquè de fet el que s'apunta ja ho estem començant a viure ara mateix.

Un guió trepidant i emotiu, que no deixa de sorprendre (també amb algun cop baix); grans interpretacions, entre les que destaca Emma Thompson fent de política demagoga i mediàtica, com un Donald Trump amb pell de Christine Lagarde. El desenllaç potser peca d'ingenuïtat optimista; però el justament cèlebre discurs de l'àvia, que apel·la a la responsabilitat individual davant de les temptacions de la "comoditat", l'hauríem d'escoltar cada matí abans de sortir de casa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada