divendres, 21 de febrer del 2020

Nosaltres i ells

El juny de 2014 tres adolescents israelians foren segrestats mentre feien autoestop a un enclavament israelià de Cisjordània. Els seus cadàvers foren recuperats dues setmanes més tard. Hamas va reivindicar els assassinats. El següent 2 de juliol Mohammed Abu Khdeir, un noi palestí de 16 anys, fou cremat viu a mans d’un grup de joves ortodoxos com a venjança per la mort dels seus tres coreligionaris.

La sèrie americano-israeliana «Our Boys», emesa per HBO a partir del 12 d’agost de 2019, s’ocupa de tots els fets referents a aquesta venjança, des dels moments previs al segrest d’Abu Khdeir, fins a la sentència judicial que van rebre els culpables. A l’entremig, la investigació policial, les reaccions íntimes de les famílies de la víctima i dels assassins, i totes les conseqüències que pot tenir un fet com aquest en una atmosfera tan enrarida com la del país i els seus territoris ocupats.

La sèrie està escrita amb un esforç d’equanimitat que intenta exposar les raons de cadascuna de les parts implicades, mentre presenta un estat israelià modèlic en la investigació del crim (i no tan modèlic en la parcialitat del seu govern). Bons guions, personatges psicològicament consistents i la flor i la nata dels actors locals arrodoneixen un producte atractiu i de factura irreprotxable.

Com no podria ser de cap altra manera, en el seu país d’origen «Our Boys» no ha convençut gairebé ningú. Els uns l’acusen d’intentar blanquejar l’estat israelià i d’ocultar la repressió a la qual estan sotmesos els palestins; mentre que els altres consideren que la sèrie ofereix una visió pro-palestina i hostil amb el govern. Vista des de lluny, «Our Boys» és apassionant i resulta prou informativa sobre els detalls del dia a dia en aquell vesper com per no trobar a faltar determinades subtileses: la satisfacció completa d’un dels dos bàndols no es podria aconseguir adoptant la forma del pamflet propagandístic. Molt recomanable per fer-se una certa composició de lloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada