dissabte, 9 de gener del 2021

En companyia de cadàvers


Un incident amb un desguàs embussat condueix al descobriment de tot de restes humanes a les canonades. La policia no triga a sospitar del veí de dalt, que es declara culpable immediatament i confessa haver comès molts més crims dels que es té constància. Així comença "Des" una minisèrie de la ITV (vista a Starz) que forma part d'una sèrie més àmplia de reconstruccions de "true crimes" que s'estan emetent des de l'any 2000.

Per la sinopsi que acabo de fer ja s'entén que aquí el que importa no és descobrir el culpable, sinó trobar les proves que l'incriminin. Perquè, malgrat la bona disposició inicial, Dennis Nilsen (familiarment conegut com Des), acabarà desdient-se i jugant al gat i a la rata amb el detectiu que l'investiga. Des pertany a l'estirp dels assassins intel·ligents, recargolats i petulants, que sempre semblen anar una passa endavant de les forces de l'ordre. La natura dels seus crims, que treuen profit de joves marginals sense recursos per poder lliurar-se a experiències de necrofília passiva, denoten una perversitat tan peculiar, que tota la sèrie queda amarada d'una morbositat malaltissa. Hannibal Lecter no queda lluny.

"Des" té l'avantatge que enllesteix tot el que vol explicar en tres capítols d'una hora, sense anar-se'n per les branques, tot articulant la trama en tres vies complementàries. Així, a la investigació encaminada a identificar víctimes i trobar pistes incriminants, s'hi oposa la força contrària dels responsables policials que volen tancar el cas per no continuar evidenciant la seva incompetència passada. Paral·lelament, el narcisista Des es posa en contacte amb un biògraf professional perquè posi per escrit la seva vida, situació que posa a l'escriptor als límits de l'ètica.

Seriosa i gens efectista, "Des" basa el seu atractiu en el poder de la història i de com està narrada, i sobretot en els seus protagonistes. Daniel Mays (com el detectiu) i Jason Watkins (el biògraf) són d'aquells rostres coneguts i anònims que aporten solidesa en un fotimer de produccions britàniques que hem vist recentment. Però és David Tennant qui fa una veritable creació, convincent i esfereïdora del turmentat "serial killer". Molt recomanada.

3 comentaris:

  1. Suponiendo que no lo hayan hecho ya, las series de asesinos notables pronto alcanzarán un puesto de honor en los libros de historia del streaming y de la televisión.

    ResponElimina
  2. Molt bé el Tennant i tots els altres, però la sèrie no avança gaire. La tensió narrativa és mínima. Malgrat l'espectatularitat del cas, potser no dona per més...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, no és un thriller, però em va interessar en tot moment.

      Elimina