dijous, 13 de setembre del 2018

La ciutat d’Ulugbek

Samarkanda té la seva cita ineludible a la plaça de Registan; però presumeix d’altres indrets igualment atractius. Tradicionalment cal començar pel mausoleu Gur-e Amir, amb la seva cúpula estriada i blau turquesa. «Gur-e Amir» vol dir en persa «Tomba del rei», ja que aquí està enterrat el formidable conqueridor turcomongol Tamerlà, també conegut com a Timur, inspirador a més de l’òpera «Tamerlano» de Georg Friedrich Händel. No es troba sol en la vida d’ultratomba, perquè l’acompanyen dos fills i dos nets, dels quals cal destacar l’astrònom Ulugbek.


L’edificació, construïda entre 1403 i 1404, és d’una prodigiosa simplicitat estructural, però d’una intricada paleta decorativa. És considerat com un dels edificis més influents de de l’arquitectura persa-mongola, model de tots els mausoleus posteriors incloent-hi el Taj Mahal. Si l’exterior, amb imaginatius mosaics de diferents tons de blau que destaquen sobre el maó vist, ja són una meravella floral, l’interior de l’edifici principal és una fastuosa simfonia de blaus i daurats. Molt interessants els mocàrabs, aquests prismes juxtaposats que formen estalactites a la manera d’un rusc o d’una cúpula fractal.


Sobre un turó al nord de la ciutat es troba l’observatori d’Ulugbek, un personatge que va destacar més com a científic que com a governant. Les instal·lacions del segle XV van romandre desaparegudes d’ençà que fanàtics religiosos les van enderrocar l’any 1449. Foren redescobertes per arqueòlegs russos el 1906 de manera que ara es pot contemplar un quadrant de 30 metres dissenyat per observar la posició de les estrelles. Per protegir-lo de la intempèrie i els terratrèmols l’instrument el tenen soterrat i cobert per una teulada de manera que costa una mica imaginar com devia funcionar. La cosa no impressiona gaire, sobretot si coneixes l’antic complex astronòmic de Jaipur que Cortázar va glosar a "Prosa del observatorio".


Davant del quadrant hi ha un petit museu de 1970 construït a la manera d’un mausoleu portàtil. El seu contingut, com el de la majoria de museus del país, és una benintencionada col·lecció de facsímils i fotocòpies, en aquest cas sobre la ciència astronòmica. En els jardins circumdants té lloc el reportatge fotogràfic d’un casament. L’indret és alt i les vistes són bones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada