dilluns, 12 de desembre del 2022

L’ànima de l’edifici


Per familiaritzar l’orella a altres dialectes de l’espanyol, la dicció clara i plena de «boludos», «ortos» i «conchas-de-tu-madre» d’El encargado és ideal. La sèrie creada per Mariano Cohn i Gastón Duprat i que es pot veure a Star+ via Disney+ se centra en Eliseo, el porter d’una finca benestant de Buenos Aires que, després de 30 anys de dedicació devota al bon funcionament de l’edifici, veu com perilla el seu lloc de treball. Efectivament, un grup de veïns projecta enderrocar l’habitatge del terrat on viu Eliseo per construir-hi una piscina. Durant els dies previs a l’assemblea dels propietaris el porter mirarà de manipular la seva intenció de vot tot aprofitant el profund coneixement que té de tots ells.


Cohn i Duprat (El ciudadano ilustre, Mi obra maestra, Competencia Oficial…), un curiós tàndem de directors i guionistes, ja havien fet un film entorn d’un edifici —la casa Curutchet de Le Corbusier— a la notable El hombre de al lado de 2009. A El encargado, el magnífic immoble brutalista on s’esdevé l’acció es troba en un barri burgès de Buenos Aires que fa pensar en la Bonanova de Barcelona. Els seus copropietaris presenten una bona mostra de les classes altes contemporànies a l’argentina, tot i que la intenció sociològica no sigui una prioritat de la sèrie. El que la caracteritza és un to a mig camí de la comèdia implícita i el suspens inquietant. Eliseo, malgrat la seva façana afable i servicial, amaga un rerefons calculador i venjatiu que aplica amb creativitat a les diverses idiosincràsies del veïnat.


Si l’equilibri dels guions, que oscil·len entre la comèdia i el drama és un dels punts forts d’El encargado, l’element imprescindible és el protagonisme de Guillermo Francella, un actor reconegut especialment pels seus papers humorístics, que aquí revela la seva faceta de sociòpata ocasional mitjançant un instantani canvi d’expressió. Molt recomanable. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada