diumenge, 5 de novembre del 2023

Una vida no tan simple - Nuovo Olimpo

 


De les grans esperances a les il·lusions perdudes podria ser la descripció del trajecte vital de moltes persones. Com per exemple l’Isaías, un arquitecte que va guanyar un premi important quan era jove, però que ja fa anys que no ha tornat a fer res de bo. Arribat a la quarantena, viu amargat cuidant de la casa i dels fills, mentre la dona és la que porta els diners a casa. A l’Isaías li convé introduir algun canvi en la seva vida i, quan se sent atret per una de les mares de l’escola, veu obrir-se un cel de possibilitats.

El navarrès Félix Viscarret explica aquesta història a Una vida no tan simple (vista a Movistar+) amb subtilesa i sense forçar el drama a un Bilbao que evita els reclams turístics. Una reflexió sobre la maduresa que és fàcil de compartir, amb un Miki Esparbé tan fiable com sempre i la revelació engrescadora d’Olaya Caldera. Una obra que no hauria de passar desapercebuda.


Ja fa un temps que Ferzan Özpetek ha rebaixat l’ambició del seu cinema i, tot mantenint la temàtica homosexual, sembla voler adreçar-se a un públic cada vegada més ampli. Nuovo Olimpo, el seu últim film, s’ha estrenat directament a Netflix, sense passar abans pels cinemas, malgrat que el seu títol és refereixi a una sala de repertori i lloc d’encontres gais. La història relata el breu idil·li d’Enea i Pietro a la Roma de 1978. Separats per circumstàncies una mica forçades, tots dos viuran les dècades següents preguntant-se si han deixat passar de llarg l’amor de la seva vida.

Les trobades amoroses curtes, intenses i sense continuïtat són la base d’obres mestres del cinema romàntic —des de Breu encontre de David Lean fins Els ponts de Madison County de Clint Eastwood—. Malgrat pretendre el retrat d’una gran passió, Özpetek no passa del nivell d’un fulletó. Tant els actors masculins, molt atractius i molt mediocres, com la curosa decoració d’interiors, l’horrible maquillatge envellidor o els impossibles girs de guió, tot fa pudor a serial d’havent dinat. Com a tal, acompanya perfectament una digestió sense gaires maldecaps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada