dimecres, 16 de setembre del 2020

Sitcom (8): la súper-mare


La manera més ràpida (i mandrosa) de definir «Better Things» (quatre temporades a HBO) seria com la versió femenina de «Louie», atès que Louis C. K. va coproduir i participar en l’escriptura de les dues primeres temporades. Després, ran de les greus acusacions d’assetjament sexual que va rebre, l’actor va haver de fer mutis i el xou va quedar en mans de la seva autèntica protagonista Pamela Adlon.

Adlon, nascuda el 1966, és una actriu no gaire coneguda, especialitzada a posar veus en pel·lícules de dibuixos animats, una figura sospitosament similar en tots els detalls particulars a la Sam Fox que centra la sèrie. Així «Better Things» explica la vida d’una dona divorciada de 50 anys i les seves tres filles, alternativament encisadores i irritants, cadascuna d’una edat diferenciada per presentar així una panòplia completa de problemes materno-filials. Afegiu a la fórmula una mare vorejant la demència (Celia Imrie), un ex-marit absentista i una colla d’amics bohemis però amb possibles.


A les primeres temporades s’incidia més en la poc lluïda carrera professional de Sam, de manera que «Better Things» era en part una sàtira del món del cinema; però de mica en mica eren els problemes d’una mare de família de mitjana edat els que ocupaven el primer pla. Una mare imperfecta que de tant en tant beu, es droga i fot un clau, una mare amb sobrepès assumit, contradictòria i patidora, que tot ho soluciona amb un bon àpat casolà.


És aquesta sèrie una «sitcom»? Ho seria per la centralitat de l’escenari domèstic i per la presència fixa de les cinc protagonistes femenines. No compta però amb guions tancats i rodons, ni amb gags de rialla fàcil. Podria marcar «Better Things», amb la seva narrativa fragmentària, intimista i digressiva, el futur de les «sitcoms»? Podria.

6 comentaris:

  1. Noi, no m'acaba de fer el pes aquesta 'sitcom' tampoc, no hi ha manera. I al comparació amb Louie, que ja vaig descartar fa temps, no hi ajuda.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, no t'ho prenguis com una recomanació personal. De totes maneres, ho continuaré intentant.

      Elimina
  2. A mi Louie m'agradava, era prou intel·ligent i creativa, després va sortir que el senyor aquest anava ensenyant la titola pels puestus i masturbant-se davant les actrius, que no se que té a veure amb la cancelació de la serie. Pero aquesta és una altra historia; per molt menys la que li han muntat a Woody Allen.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A diferència de Woody Allen, el comportament de Louis C.K. és ben impresentable i mai no ha estat desmentit. No t'estranyi que li facin el buit.

      Elimina
  3. Ah caram es la mateixa Pamela Adlon que a Louis C.K.! Ja la conec. Al final vaig deixar la sèrie a la temporada 4 o sigui que una altra sèrie del mateix estil potser no la necessito de moment.

    ResponElimina