dimarts, 18 de juliol del 2017

Vacances sostenibles

Introduïts al mes de juliol i al ple de l’estiu, arriba aquesta maleïda època de l’any en la qual, després de tot un curs escolar de dir pestes de l’horda de turistes que assolen les matinades de la teva ciutat, et trobes en la tessitura de passar a l’altre bàndol i partir lluny per tocar allò que no sona a les bones gents d’un país el més llunyà possible. Endebades t’enganyes tot repetint que tu no ets un turista, on vas a parar!, que tu ets un viatger. Però ni tu t’ho creus.


Llavors apareix aquell amic teu tan políticament correcte i et recorda que els vols intercontinentals són molt contaminants, que has d’evitar intermediaris i utilitzar els comerç local per ajudar les societats deprimides, i que has d’intervenir el mínim a l’entorn natural per no alterar els ecosistemes.

Mentre t’ho repenses t’adones que sortir de casa implica tota mena d’incomoditats i inconvenients; les possibilitats de sortir mal parat es multipliquen: accidents de trànsit, fractures, estafes, intoxicacions alimentàries, picades de bèsties petites o grans… Per no parlar dels diners que costa anar a qualsevol lloc, perquè a l’estiu és temporada alta pertot arreu i et fan pagar gustos i ganes per qualsevol servei, encara que sigui un de tant imprescindible com és una ampolla d’aigua potable.


Així que ja està decidit, visitaré Islàndia; però ho faré de manera tan econòmica com sostenible. I a més sense necessitat de moure’m del sofà de casa. Convida al viatge el grup de post-rock islandès Sigur Rós que s’ha molestat a filmar en un únic pla-seqüència la circumval·lació a l’illa per la seva carretera principal, la ruta 1. La banda sonora és una deconstrucció molt «ambient» del seu tema «Óveður». El vídeo dura una mica més de 24 hores, va ser filmat en el solstici d’estiu de 2016 i per tant pràcticament no es fa de nit en cap moment. Hi surten alguns cotxes, algunes ovelles i quilòmetres de paisatge buit.

Fa quatre dies que em té abduït.






9 comentaris:

  1. M'agrada aquesta proposta musical i els vídeos. He fet una cata, no tinc tant de temps i he trobat la nit, el repostatge vital, mar, pobles... fantàstic!!!

    Bon viatge amb totes les contradiccions que comporten!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo cada dia faig uns quants quilòmetres i m'ho passo molt bé.

      Elimina
  2. a Islandia hi vaig cada dia a les set de la tarda, a l'hivern, clar. Per cert que ahir comentàven que és comencen a queixar els islandesos de l'excés de turistes que hi van. Com Galderich, he fet un tast dels primer i el segon video, s'ha d'esmorzar...., pero m'agrada és molt relaxant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que es queixaran perquè més de dues persones els deu semblar una multitud. Es mereixerien un Lloret de Mar.

      Elimina
  3. M'ho miraré amb carinyo, al cap i a la fi, des d'ahir hi tinc el gran i la parella fent la ruta 1 ^^

    ResponElimina
  4. són joves i sense gaire pesquis, ja se sap :P

    ResponElimina
  5. No sé si hi has anat algun cop, jo vaig fer aquesta mateixa ruta, encara que em sembla que en sentit contrari, unes setmanes abans que els Sigur Rós es decidissin a fer aquest vídeo. Val a dir que em va fer millor temps, i que m'hi vaig passar dues setmanes, perquè anàvem mirant coses aquí i allà. Però quina passada aquesta idea. La ruta es pot fer en unes 18h hores sense parar, segons vaig calcular. Quan ja estàvem a Reykjavík per passar els últims dies vaig tenir la pensada de tornar a fer la volta sense parar, hauríem pogut, però era una animalada, i per sort em van posar seny. A mi Islàndia m'atrapa, tot el que ve d'allà m'interessa. Encara ara, i segurament per molt de temps, és el millor viatge que he fet, i tinc moltíssimes ganes de tornar-hi. Per més incomoditats que hi hagi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, Xexu, no la conec i és un deute pendent. El teu entusiasme (que ja coneixia) és un motiu més per anar-hi.

      Elimina