dilluns, 4 de març del 2019

El dimoni de les llistes: Harry Potter i el misteri dels actors irrellevants

Ran de la mort de Bruno Ganz hem descobert que la majoria de les necrològiques de la xarxa reduïen els seus cinquanta anys d’admirable carrera interpretativa al seu paper d’Adolf Hitler al film «L’ensulsiada» d’Oliver Hirschbiegel, gràcies sobretot a una escena colèrica esdevinguda carn de meme a YouTube.

De forma similar, sospito que la llarga carrera de l’excelsa Maggie Smith quedarà reduïda en el cervell dels actuals «periodistes culturals» a la seva intervenció com a Minerva McGonagall a la saga cinematogràfica de Harry Potter. I és aquí on volia arribar: com una gran tradició interpretativa pot quedar reduïda a papers subsidiaris en una sòlida i productiva franquícia britànica (però amb un peu molt ben posat de cara als inversors de Hollywood). Certament, alguns bons actors han gaudit del seu moment de lluïment al cicle de Harry Potter: se m’acut citar Richard Harris, Michael Gambon, Robbie Coltrane, Alan Rickman, Imelda Staunton, David Thewlis, Gary Oldman, Helena Bonham-Carter, o Jim Broadbent. Fins i tot Robert Pattinson explotà aquí per primer cop la seva faceta d'ídol d'adolescents. Però també van ser molts els que es van haver de conformar amb intervencions mínimes, opaques o denigrants, molt per dessota de les seves capacitats. Repassarem aquí els casos més flagrants.
  • Kenneth Branagh: l’eminent actor shakespearià sortia a «H.P. and the Chamber of Secrets» en un paper ridícul i argumentalment irrellevant.
  • Julie Christie: em faig creus que l’esplendorosa Julie Christie s’avingués a dir dues frases com a hostalera del «Pub de les Tres Escombres» a «H.P. i el presoner d’Azkaban». Suposo que tots ens veiem obligats a dur un plat a taula.
  • John Cleese: les precedències de l’ordre alfabètic el col·loquen a l’inici dels títols de crèdit, però l’antic membre revulsiu dels Monty Python sortia als dos primers capítols de la sèrie fent de fantasma i proferint una sola frase. Un paperot de merda.
  • John Hurt: va fer de venedor de varetes màgiques. Va proferir tres frases al primer episodi i tres més en el final. Un insult a la seva memòria.
  • Gemma Jones, inoblidable duquessa de de Duke Street. Aquí infermera infal·lible, però quasi incapacitada de frase.
  • Bill Nighy: és imperdonable que aquest roba-escenes consumat pronuncii dues frases amb suculència impostada i després se’l carreguin fora de camp (a «Deathly Hallows - Part 1»).
  • Clémence Poésy és una actriu francesa molt mona que, segons la Wikipedia, surt tres vegades a la saga, però que a penes deixa empremta a «H. P. and the Goblet of Fire».
  • Miranda Richardson fa de periodista de les vísceres a «The Goblet of Fire» i, encara que sigui mencionada en títols posteriors, jo no vaig saber veure-la.
  • Fiona Shaw: la tieta de Harry Potter. Fa una mica de pena que aquesta gran actriu s’hagi de limitar a quatre «reaction shots».
  • Maggie Smith: diuen que J. K. Rowling la volia per aquest paper, que havia sigut una de les seves poques decisions indiscutibles de càsting. Durant el desenvolupament cinematogràfic de la saga, les seves intervencions són gradualment minvants. A «Downton Abbey», amb un parell de rèpliques per capítol, en treu moltíssim més suc.
  • Natalia Tena: ah, però sortia Natalia Tena a tres dels films?
  • David Tennant, anys abans d’aparèixer a «Doctor Who» o «Broadchurch», se’l tracta (injustament) com un absolut «mindundis».
  • Emma Thompson: personatge ridícul i paròdic, però molt més consistent que el que defensà el seu ex Branagh.
  • A l’egrègia Frances de la Tour li fan fer un petit paper de geganta de fireta, que només seria acceptable en un univers regit pels criteris de David Lynch.
  • Julie Walters: una altra institució de la comèdia britànica. És la generosa matriarca del clan Weasley i marca el punt mig entre l’encert de càsting i el balafiament.

6 comentaris:

  1. Molt cert això que expliques, ja fa anys que passa. Ara es molt més greu, ja que una volteta per la viquipèdia afavoriria fer obituaris una mica acurats fins i tot als més ganduls. Però, ha mort Maggie Smith? En algun lloc he llegit que era una bola d'aquestes que corren de tant en tant sobre famosos i saludats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, no, no ha mort Maggie Smith i que per molts anys ens faci companyia. Només augurava el que passaria quan això succeís.

      Elimina
  2. Em perdonaràs perquè no he vist cap pel·lícula de la saga, almenys de manera conscient i voluntària, i en total només he llegit tres llibres -els tres primers- de l'obra de la Rowling. Però donada la fama que ja tenia aquesta història, que he de reconèixer que està millor del que m'esperava, em sembla normal que hi hagi molts actors i actrius que hagin volgut participar-hi, ni que sigui de manera testimonial. Potser m'equivoco, però una cosa és que Natalia Tena passés desapercebuda aconseguint un paperet i que després hagi fet sort, i una altra és que Emma Thompson i Kenneth Branagh seguissin el mateix camí. Això apunta a cameo, no creus? Bé, com et dic, és la impressió que tinc, però desconec la realitat.

    M'has fet pensar en en Christopher Lee que va fer de Saruman a The Lord of the Rings. Pensaves que era el típic famosete que feia un paper de lluïment, però resulta que el paio era un fanàtic de la saga, que llegia el llibre cada any i que estava allà fiscalitzant que no marxessin massa de guió.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó que quan es van fer les pel·lícules Natalia Tena era una mindundis i ja sé que tothom ha de fer bullir l'olla; però el paper de Saruman, apart de breu era indispensable; el de Julie Christie fent de dispesera amb dues frases, una mica vergonyós, trobo.

      Elimina
  3. Sembla que sortir a Harry Potter et deu donar bon currículum, o potser només et dona bona pasta, no ho se, sigui com sigui sembla que surt rentable per poc paper que et donin. Estranyament a mi no m’hi han convidat a aparèixer, a tu tampoc?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, cal tenir accent "british" i em sembla que no donem la talla.

      Elimina