dijous, 18 d’abril del 2019

Dones particulars

La coberta homenatja una famosa il·lustració de Norman Rockwell
Considero la creadora de còmics Alison Bechdel (Pennsylvania, 1960) una de les figures artístiques més influents dels últims 30 anys. L'any 2006, amb la publicació de la memòria autobiogràfica sobre el seu pare "Fun Home", va assolir un dels cims de la novel·la gràfica contemporània. El 2012 va publicar "Are You My Mother?", un volum equivalent dedicat a la seva mare, que a mi no em sembla tan reeixit.

L'autora també és la inventora del cèlebre Test de Bechdel, emprat per mesurar la representació femenina en obres de ficció i la rellevància del seu paper, independentment del que hi tenen els homes. El test fou postulat per primera vegada l'any 1985 al còmic seriat "Dykes to Watch Out For", el títol que expulsà definitivament Bechdel de l'anonimat.

La creació de "Dykes to Watch Out For" l'any 1983 respon al sentiment de l'autora, la qual com a lesbiana a temps total no se sentia representada en els mitjans de comunicació del moment. Adepta al proverbi que dicta que "si vols ser ben servit, fes-te tu mateix el llit", va començar a narrar la seva pròpia existència quotidiana sota la indissimulada aparença del personatge de Mo, una queixosa lesbiana d'invariable jersei ratllat horitzontal, a qui l'excés de consciència militant l'impedeix gaudir dels petits plaers sensorials de la vida.

A la sèrie, no és cap sorpresa, hi apareixen moltes dones, la majoria lesbianes (diria que el primer mascle surt cap a la pàgina número cent i, si no és gai, almenys és aliat a la causa). Però l'espectre de possibilitats sexuals es va ampliant lentament, a mesura que la societat canvia i expandeix el seu imaginari. Aquí hi trobareu des de sàfiques promiscues i poliamoroses, que han perdut el manual de navegació, o parelles de fet de llarga durada sumides en l'adulteri flagrant, fins a bisexuals que no gosen reconèixer el seu costat més convencional, o nens transsexuals que sí que gosen reconèixer-se com a tals. "Dykes to Watch Out For" seria digna de sarcasme, si la Bechdel no ho hagués contemplat des del primer moment.

"Dykes to Watch Out For" va existir entre els anys 1983 i 2008. Va documentar gran part de la història sexual i política d'aquella època tempestuosa, des de la dreta tronada de Reagan fins a la doctrina venjativa del Bush jove. Des dels inicis de la sida fins a la seva condemna mediàtica. Ens perdrem per exclusió els anys apoteòsics d'Obama, però no els anys (literalment) seminals de Bill Clinton i la seva becària.

Publicades inicialment al nostre país per La Cúpula amb l'encertat títol de "Unas bollos de cuidado" (al cap i a la fi, "dykes" és un mot d'accepcions despectives que el moviment LGTBQ s'ha apropiat), l'any 2014 Reservoir Books va publicar en un sol volum l'antologia "Lo indispensable de UNAS LESBIANAS DE CUIDADO", on trobareu totes les pàgines necessàries per no perdre la continuïtat narrativa. La presentació és excel·lent, la traducció de Rocío de la Maya és bona, el relligat del llibre és ignominiós.


4 comentaris:

  1. Imprescindible, admeto que la vaig conèixer gràcies al musical, ep.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El musical no el vaig veure, però el llibre en que es basa és molt bo.

      Elimina
  2. encara més imprescindible el test, hauria de ser obligatori per a molta gent

    ResponElimina
    Respostes
    1. És descoratjador com encara hi ha tantes i tantes obres que no el passen.

      Elimina