divendres, 22 de juliol del 2022

Superàvit de súpers (1)

Atès que estan protagonitzades per éssers pràcticament invencibles, les històries de super-herois solen tenir un handicap seriós, si volem fer-les interessants. El recurs més freqüent és fer que el protagonista perdi temporalment els poders i passi unes estones de calvari abans no es refaci; alternativament podem enfrontar l’heroi amb un nou antagonista de facultats equivalents, el que proporcionarà una batussa de llarga durada amb possible resultat de taules. Dues sèries súper-heroiques, que són adaptació d’un còmic i que ja van per la tercera temporada, han optat per augmentar la nòmina de personatges amb poders.


A «The Umbrella Academy» (Netflix) ja vam veure al final de la temporada anterior que els germans Hargreaves havien anat a parar a una línia temporal on havien sigut substituïts per set homòlegs, coneguts com «The Sparrow Academy». La prevista confrontació entre els uns i els altres no dona tant de joc com es podria pensar i els Sparrow van sent eliminats abans que ens haguem familiaritzat amb els seus poders (i amb les seves cares). Passen un munt de coses extravagants (i fins i tot imaginatives), totes relacionades amb els viatges en el temps i, per culpa de «la paradoxa de l’avi», apareix un «kugelblitz» (no pregunteu). Alguns personatges moren, altres queden mutilats. També s’acaba el món. De fet en aquesta sèrie ja és costum que hi hagi un apocalipsi cada temporada.


Però tot això no té ni conseqüència ni importància, perquè ja és sabut que a l’últim episodi la sèrie fa reinici —els morts ressusciten, els membres perduts es regeneren— i tot queda més o menys com al començament. Un cop has après com funcionen les trames, és difícil posar-hi gaire interès, ja que tens la certesa que no hi ha res irreparable: la disposició d’ànim ideal per generar indiferència.


El més notable d’aquesta temporada (que serà l’última que penso mirar) és la transició del personatge de Vanya, que ara es dirà Viktor, i que correspon al procés de reassignació de gènere seguit per Ellen Page per esdevenir Elliot Page. La transformació és presentada amb total normalitat i amb plena acceptació per part dels seus germans a la ficció. Però, esclar, com a un dels pocs al·licients per mirar «The Umbrella Academy», queda veritablement pobre.


Deixo "The Boys" per a demà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada