dilluns, 12 de juny del 2017

Plantin-Moretus i família

Una façana per oblidar
Tot amant dels llibres que visiti Anvers té una cita ineludible amb el Museu Plantin-Moretus, cas únic entre els membres del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, en el qual tan meritori és el contingut del museu com el seu continent.

Frescos amb radiador central
El francès Christophe Plantin va ser un dels impressors més importants del segle XVI, amb amplis interessos humanistes i proveït per les més prestigioses foneries tipogràfiques de París. Possiblement fugit del seu país natal sota acusacions d’heretgia, la seva impremta va aprofitar la liberalitat dels Països Baixos per produir tant llibres religiosos com profans. Un dels seus grans triomfs va ser l’edició d’una Bíblia poliglota en vuit volums amb textos en hebreu, arameu, grec i sirià.

A la mort de Plantin, el seu gendre Jan Moretus heretà el negoci, de manera que el prestigi professional d’aquesta nissaga es prolongà durant els segles següents [en Josep em confirma que al fons de la UB tenen força material de la marca «Plantin-Moretus», una de les més populars i productives del seu temps]. L’any 1876, en temps on les tècniques d’impressió havien canviat irreversiblement, el descendent Edward Moretus va vendre la companyia a la ciutat d’Anvers, i és així com ara la podem visitar, màgicament conservada en ambre.


El museu es troba a la seu del negoci i del domicili familiar, un edifici ben poc lluït de la plaça de Vrijdagmarkt. Però tot el que té de gris la façana ho té de brillant el seu interior. Les sales d’estar, d’un cofoisme burgès, presenten frescos competents a les parets, instruments de teclat i retrats a l’oli dels avantpassats, tanmateix de qualitat declinant en el temps. El pati interior, amb jardí d’herbes aromàtiques inclòs, és pura meravella de maó vist. Un gran motiu per viatjar fins aquest nord.

Però al palau, apart de la part humana i viscuda, també hi pots llegir la part més rendible. És el cas de la botiga de llibreria (una llibreria del segle XVII!!, si sou capaços d’imaginar-vos-la), amb entrada pròpia des del carrer i un taulell de fusta fosca. Hi ha els tallers de foneria, els dormitoris dels aprenents (becaris), les dues impremtes més antigues del món i una biblioteca que imposa respecte.




De les dues visites que fareu a Bèlgica, la de Plantin-Moretus serà probablement la que més us impressionarà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada