dijous, 19 de setembre del 2019

La realitat no és el que era

"Undone", estrenada recentment a Amazon Prime, s'ha postulat a l'instant com una de les sèries de l'any. Els seus creadors, Raphael Bob-Waksberg i Kate Purdy, no podrien presentar millors credencials com a responsables de la magistral "BoJack Horseman". "Undone" és també una sèrie d'animació, encara que amb una estètica molt allunyada de la del cavall deprimit. Utilitza la tècnica denominada "rotoscoping", que consisteix a dibuixar cada pla a partir d'una filmació amb imatges reals. El resultat visual pot agradar més o menys (a mi m'agrada), però almenys no s'assembla a aquella cosa tan anguniosa de la "motion capture". 

Alma (Rosa Salazar) és una mestra de parvulari amb arrels mexicanes que darrerament s'està plantejant el sentit de la vida. Després d'un greu accident de cotxe se li apareix el seu pare (Bob Odenkirk), mort fa disset anys, el qual s'erigeix en el seu mentor i l'entrena perquè investigui l'accident en el que va perdre la vida.

La sèrie destaca pel seu to dramàtic, inusual en el gènere animat, i per la seva barreja impossible de viatges en el temps, malalties mentals, física quàntica i misteris detectivescos. Aquest còctel explosiu permet jugar amb un seguit de realitats paral·leles i simultànies que donen peu a imatges esplèndidament psicodèliques que justifiquen a bastament l'ús de l'animació.

De totes maneres, darrera de l'hipotètic misteri criminal i els subterfugis pseudocientífics el que hi ha és un drama familiar amb personatges ben dibuixats (ha!) i millor interpretats. Per descomptat Odenkirk és el més conegut dels actors; però Rosa Salazar (estrella a l'última de Robert Rodriguez) és un nou valor que caldrà seguir.

En resum, tan original com recomanable. Vuit capítols de poc més de vint minuts no se li neguen a ningú.

2 comentaris:

  1. Si la van estrenar ahir com has tingut temps de mirar-la?

    Lo important, a mi m'agradarà? Ja saps què penso de Bojack.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La van estrenar el 13 de setembre, crec; de totes maneres no arriba a les 3 hores i a mi em sobra el temps. Crec que conté massa estrògens per a tu.

      Elimina