dissabte, 9 de desembre del 2023

"Viatges en trens de primera classe", Dani Torrent

 


Viatges en trens de primera classe, Dani Torrent
triqueta editora, Vigo 2022

Lector infreqüent de llibres il·lustrats, m'he deixat seduir per aquesta obra de Dani Torrent, fi dibuixant molt sensible al color, que aquí exerceix també d'autor del text. Clementina —un homenatge de Torrent a la besàvia Clementina Arderiu— és una jove que veu tots els seus plans de casament desbaratats per la guerra que ha assolat Europa. Decidida a canviar el seu destí, es compra un vestit de color menta i un bitllet de primera classe a la recerca d'un bon partit.

Amb l’estructura iterativa de les rondalles tradicionals i amb un objectiu —el casori— que és igualment un clàssic, la història té no obstant una conclusió d’esperit molt més contemporani. El llenguatge adopta matisos vagament poètics que s’adiuen amb el caràcter bromós de les il·lustracions i formen un conjunt encisador per a qualsevol edat. 


Tota la seva vida havia admirat l'aparador de la botiga de modes però no hi havia entrat mai. Aquesta vegada va empènyer la porta. Va sonar la campaneta i va bescanviar la primera meitat dels diners per un delicat conjunt de seda de color menta i un barret enorme de ratlles. Després, vestida tota elegant, se'n va anar a l'estació del ferrocarril i amb els diners que li quedaven es va comprar un bitllet.


A trenc d'alba es va sentir un xiulet. Sortia el primer tren del matí. Sobre el llit de la Clementina només quedava una lleugera olor de menta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada