dijous, 22 de juny del 2017

Entre les cames

No havia llegit res d’un escriptor que passa per ser un dels més simptomàtics dels nostres temps, com és Chuck Palahniuk, i m’he estrenat amb «Beautiful You» (2014) (hi ha traducció de 2016 a Random House, amb el títol de «Eres hermosa»). Per les crítiques que he llegit a Amazon, entenc que no és una de les seves millors novel·les, i que la majoria dels lectors li retreuen que no estigui a l’altura dels seus primers llibres. Em temo que he arribat tard.

Com que, per ignorància, no puc comparar, m’ha costat una mica situar el registre d’aquest llibre. Per un moment m’ha semblat una paròdia de «50 ombres de Gray», amb aquesta becària de Nebraska, inepta i insegura, que cau de genollons davant C. Linus Maxwell, un mega-magnat híper-sexy que l’embolcalla en el luxe i la sotmet a una mena d’esclavatge sexual. Però, vist el to exagerat i caricaturesc (amb personatges anomenats Alouette d’Ambrossia o similars) finalment l’he hagut de concedir que al que més s’assembla «Beautiful You» és a un tebeo, i no pas a un tebeo particularment brillant, un tebeo amb una sola idea a la closca, com passava amb aquells films dels anys 80 a Hollywood, que se solien anomenar «high concept».

La idea en qüestió, l’alt concepte que deia, és una línia de joguines eròtiques femenines tan eficaces, que aquell que sigui capaç de controlar-les, controlaria també tota la resta (més o menys) de la humanitat. Palahniuk sembla deixar entendre que les dones són el poder a l’ombra, les que porten veritablement les regnes, i que aquell que les pugui dominar esdevindrà l’amo de l’univers (un concepte molt típic dels tebeos). Aquesta tesi admet tant lectures feministes, com paranoies sobre la feminització de la societat del segle XXI. És difícil predir el missatge tractant-se d’un autor que en el passat va manegar de forma tan inepta la revelació de la seva pròpia homosexualitat.

Potser tampoc no cal trencar-se les banyes, ja que el novel·lista ha optat per un tractament superficial que no es molesta a explorar a fons la seva premissa. Cita moltes marques de luxe i omple les pàgines de descripcions d’orgasmes femenins fisiològicament molt detallats. Segurament aquest aparador de fantasia serà suficient pels pocs lectors post-adolescents que encara queden.

Als lectors més granadets no ens quadra que una colla de dones esdevingudes ionquis exhaustes del sexe artificial, siguin també consumidores fidels de certes marques del supermercat. Tampoc s’entén l’actitud dels seus marits, que potser no coneixen la «Lisístrata» d’Aristòfanes, però que (privats de coits) haurien de mariconejar una mica més.

Cap al final, quan anaves a denunciar per ridícules totes aquelles escenes amb la xamana a l’Himalaia, descobreixes que «Beautiful You» és una farsa.

10 comentaris:

  1. Doncs no sé que li retreuen, aquest no l'he llegit, però no em sembla pas un argument descabellat per ser Palahniuk. Els seus llibres sempre són una anada d'olla...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si és una anada d'olla i prou, no crec que m'interessi.

      Elimina
  2. No he llegit res d'aquest bon home. Tampoc és que m'interessi l'ortopèdia sexual. Així, doncs, gràcies pel servei de llegir-lo per mi :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. No et dic jo que l'ortopèdia sexual no tingui el seu què...

      Elimina
  3. Jo els he llegit tots i no recomanaria aquest per començar. Però tot i així em va agradar prou. Les seves històries tenen una desmesura molt treballada, i has d'entrar al joc una mica surrealista que proposa. Una de les gràcies, per mi, és que mai res no és el que sembla, i al final hi ha una altra història (sovint increïble) darrere.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'he trobat molt efectista, però no entra a fons en les conseqüències de la seva premissa.

      Elimina
  4. Doncs com que ja fa temps que vaig sobrat de "haig de llegir", agraexio la teua crítica: d'entrada, no compraré cap llibre d'en Palahniuk.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, jo no aniria tan lluny: un llibre no invalida tota l'obra de l'autor.

      Elimina
    2. Cert. Però com que la llista de Pendents de llegir és enorme -supose que a la majoria d'amants de la lectura ens deu passar-, el Palahniuk haurà de demanar tanda.

      Elimina
    3. Jo abans em llegiria un altre de China Mieville, sense anar més lluny.

      Elimina