divendres, 7 de desembre del 2018

Un altre país

Malgrat el seu veïnatge, Kirguizistan té poc a veure amb Uzbekistan (tret de la seva condició compartida d’ex-repúbliques soviètiques). Amb la meitat d’extensió (199.951 contra 448.978 quilòmetres quadrats) i la cinquena part de la població (6.000.000 contra 31.576.000 animetes), Kirguizistan tampoc pot presumir del ric patrimoni cultural del país veí. Amb el que sí que pot treure pit és amb l’exuberant qualitat de la seva alta muntanya. Tret d’algunes zones planes prop de la capital i del llac Issyk-Köl, el que predominen són els cims d’altures estratosfèriques (el punt local més baix sobre el nivell del mar és de 132 metres; però el pic Jengish Chokusu fa uns molt respectables 7.439 metres).


Sí, senyors, ara que l’Everest és més concorregut que els merenderos de Les Planes, Kirguizistan ha esdevingut la meta somiada dels «trekkers» ambiciosos i amb vocació i inquietuds (però menys). Sembla que aquí s’estilen les travesses àrdues, gelera amunt, que duren una setmana, i conclouen amb una retirada (prèviament contractada) en helicòpter. Per descomptat ni en J. ni jo estem fets per aquest món propi de cabirols excursionistes i no deixarem de preguntar-nos una vegada i una altra si no l’hem espifiada en haver-nos apuntat a aquesta segona etapa de les vacances.


El primer signe d’alarma s’ha disparat a la poca estona d’aterrar a Bixkek, quan la majoria dels nostres companys de viatge, s’han inclinat per anar a visitar els alts d’un parc nacional de muntanya, enlloc d’explorar l‘antropologia urbana de la capital. J., Sole i jo emprenem una modesta passejada vora el riu, que ens trasllada a una col·lecció de plaers casolans, que poc tenen a envejar a les altes empreses dels nostres col·legues.



Plou persistentment. Excursionistes bascos i catalans es retroben casualment enmig d’una passejada, i renoven vincles ancestrals. Un paio, vestit més o menys d’indígena, explota les virtuts fotogèniques d’una rapaç captiva. En hores mortes, s’emborratxa amb el vodka que li regala un coreà amb problemes de desplaçament. Alegries de la ruta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada