dilluns, 14 de gener del 2019

Més sèries (sobre les que em fa mandra esplaiar-me) (4)

Homecoming (2018) (Amazon Prime): Sèrie molt publicitada perquè la protagonitza la Julia Roberts. Basada en un podcast de Micah Bloomberg i Eli Horowitz, l'acció intercala dos temps diferents: l'any 2018 en un centre experimental destinat a tractar soldats amb xoc post-traumàtic i quatre anys més tard quan un auditor del Departament de Defensa investiga aquesta institució. Thriller psicològic d'aquells que la revelació del misteri es veia venir de lluny i no causa gran impacte.

Algunes audàcies formals (les imatges del present tenen format quadrat enlloc de rectangular), abundància de plans zenitals, decorats retrofuturistes... Deu capítols de mitja hora no semblen la presentació més adequada per una sèrie dramàtica. Julia Roberts gairebé sempre està bé, però el seu paper aquí no li permet gaire lluïment. Li dona molt bé la rèplica, com a soldat amb trauma, Stephan James. També hi surten Bobby Cannavale i una desaprofitada Sissy Spacek.

River (2015) (Netflix): Una d'aquelles sèries policials que els britànics broden i encara més a la BBC. El guió és d'Abi Morgan (la responsable de la sèrie "The Hour" i de pel·lícules tan sòlides com "The Iron Lady", "Shame" o "Sufragette"). Sis capítols d'una hora on es tracten qüestions com la immigració il·legal, la malaltia mental, les famílies malestructurades, els amors de resolució tòxica i les impossibles segones oportunitats.

Malgrat l'indubtable tensió narrativa, potser la trama és en excés endogàmica (gairebé tots els personatges estan implicats en els elements del crim). "River" se salva per la seva alta temperatura emocional, especialment en aquest turmentat John River a qui se li apareixen els espectres afables de tots els morts que du a l'esquena. Stellan Skarsgård dota d'una immensa humanitat un personatge que voreja la patologia i aguanta sobre les seves espatlles la credibilitat de la sèrie.
Com és de rigor a totes les produccions britàniques, la resta d'actors també ho fa de nassos: gent de prestigi com Nicola Walker o Lesley Manville, o l'Eddie Marsan, que interpreta un enverinador en sèrie del segle XIX. L'Adeel Akhtar ha estat un descobriment posterior molt benvingut. Una joia "antiga" digna de ser redescoberta.

The Looming Tower (2018) (Amazon Prime): ficció històrica basada en un llibre homònim de Lawrence Wright sobre les picabaralles entre la CIA i el FBI, prèvies a l'atac terrorista a les torres bessones. S'hauria pogut evitar? Sembla que potser sí.

Sèrie complicada, on la crònica periodística es barreja amb les relacions eròtiques extra-conjugals. Hi figuren Jeff Daniels, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard, Bill Camp i Michael Stuhlbarg. També Tahar Rahim, descobert a "Un prophète" de Michel Audiard. Ambigua benedicció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada