dijous, 31 de gener del 2019

Tres ciutats llombardes: Brescia (i 4)


Darrera de les catedrals i adjacent al palau episcopal hi ha la Biblioteca Queriniana, rica en còdexs miniats, incunables i pergamins, decorada a més de forma fastuosa. La va instituir l'any 1747 el cardenal Angelo Maria Querini i la va donar a la ciutat. Actualment és una biblioteca pública que es pot visitar lliurament i que és molt aconsellable fer-ho.


La universitat té les facultats d'economia i jurisprudència a l'antic convent de Sant Faustí. Al voltant del claustre s'hi pot trobar una biblioteca de factura molt més moderna, però l'indret encara conté una certa màgia, especialment de nit.


Al peu de la torre medieval anomenada Torre della Pallata hi ha una font barroca perfectament preservada, obra d'Antonio Carra i Valentino Bonesini. La flanquegen dues figures al·legòriques que representen els dos rius de la ciutat, el Mella (a l'esquerra) i el Garza (a la dreta). Com que són al·legòriques, hi ha interpretacions per a tots els gustos, per això hi ha qui diu que són els llacs de Garda i d'Iseo. Però qui, amb dos dits de front, pot empassar-se l'existència d'un llac que es digui Iseo?

La ciutat té moltes esglésies (som a Itàlia); però predominen les neoclàssiques i jesuítiques (som a Itàlia). Em quedo amb la de Sant Francesc d'Assís, romànico-gòtica, completada al segle XIII. Fixeu-vos en l'estel d'Orient interposat a la portalada. Això era a principis de desembre. Ara ja som passat festes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada