dijous, 11 de juny del 2020

Apunts al minut

Ignorem moltes de les coses que estan passant en aquest món, no donem més de si, i de països enormes com Rússia, on a més els mitjans de comunicació oficials semblen acaparar tota l'opinió pública, encara en sabem menys. Per això, per informar-se una mica de totes aquelles notícies de la Rússia post-soviètica que no ens solen arribar, no és mala idea llegir-se aquest llibre petit i potent, on l'artista Victoria Lomasko documenta de forma gràfica i textual alguns esdeveniments dels últims anys. El volum es diu "Altres Rússies", tradueix Marta Nin i edita Godall.

El llibre es divideix en dues parts, la primera dedicada als casos individuals i la segona a les lluites col·lectives. Així a "Invisibles" sentirem la veu dels sense veu, la de totes aquelles víctimes de la brutalitat de les lleis del mercat que campen des de l'ensulsiada del regim comunista, els nostàlgics de l'estat protector, els fanàtics ortodoxes, els nois del reformatori, les prostitutes, el testimoni de les que han escapat del nou esclavatge laboral, i les dones, sempre les dones, com ases de la majoria dels cops.

A "Enrabiats" es parla de reivindicacions, en un país que havia perdut el costum de la dissidència, i on tota protesta esdevé una afront antipatriòtic. Assistirem a un contestat festival de cinema LGTB, a una vaga de camioners que protesten per un nou impost, al judici per blasfèmia de les Pussy Riots, a una acampada per defensar un parc públic moscovita en el que volen construir una església o a les manifestacions contra la tupinada electoral de Vladimir Putin..

Tota la informació exposada es va prendre de forma directa, a partir d'apunts al natural i de testimonis orals, sense ajuda de fotografies ni gravadores. Els esdeveniments reportats abasten des de 2008 a 2016 i estan ordenats de forma cronològica, fet que ajuda a descobrir la rapidesa amb la que va millorar la qualitat del dibuix de Lomasko. "Altres Rússies" ofereix una bona oportunitat de combinar informació i estètica, a partir d'un testimoni de primera mà. Curiós i bell llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada