dimarts, 8 de juny del 2021

El naixement d’una nació

«Magasin général» és el nom genèric d’una sèrie de nou àlbums de còmic publicats a França entre març de 2006 i octubre de 2014. Tenen la particularitat d’haver sigut creats a dues mans per Régis Loisel i Louis Tripp, on cadascú ha explotat les àrees del dibuix que més s’adeia al seu tarannà. Si Loisel esbossava amb llapis lleuger la composició de cada vinyeta i el gest dels personatges, era Tripp qui afinava l’expressivitat i hi afegia l’atmosfera. L’obra nasqué durant una estada de tots dos fent classes a Montreal i per això, encara que els dos autors són francesos, aquesta saga està ambientada a un poblet de Quebec durant els anys 20 del segle passat. 



Les nacions relativament joves, com ho són totes les creades pels colonitzadors europeus al continent americà, no han tingut temps suficient perquè els seus orígens esdevinguin llegenda, per això les històries entorn del seu naixement són tan mal·leables i tan obertes a la reescriptura, camp abonat per a fabulistes i inventors. Per això Loisel i Tripp imaginen aquest Notre-Dame-des-Lacs, llogarret sense electricitat habitat per unes desenes d’ànimes que tenen com a única connexió amb la civilització aquest magatzem que dona títol a la sèrie.


Al començament del primer volum, Marie la propietària del magatzem queda vídua, un fet que posarà en dubte la supervivència del poble. De mica en mica la vídua aprendrà a valdre’s per si sola, tot i que Serge, un foraster traumatitzat per la seva experiència a la Primera Guerra Mundial, li proporcionarà una ajuda inesperada. El lloc és petit i la convivència sota un mateix sostre de Marie i Serge aviat suscitarà la intolerància dels seus conterranis (i el comentari sorneguer del fantasma del marit de Marie). És el retrat bastant típic d’una societat tancada i quasi autosuficient, que de mica en mica va acceptant el valor de la diferència i la moral del «viu i deixa viure» com a camí cap a la maduresa.



Tot això narrat amb el ritme assossegat que marquen les estacions de l’any i amb una galeria de personatges molt ben delineats en les seves imperfectes personalitats. Aquesta comunitat beata, ocasionalment violenta, però finalment alegre i entranyable pot fer pensar una mica en algun film de John Ford i les escenes en les quals Serge convida a sopar a tot el poble semblen inspirats en «El festí de Babette». Dos referents que delaten la vocació de clàssic d’aquest «Magasin Général».


Norma Editorial ha publicat de moment dos volums (els anys 2020 i 2021) que abasten els sis primers àlbums, per tant la meva recomanació està condicionada pel desconeixement que tinc sobre la conclusió de l’obra. Però per l’estil d’aquesta saga tranquil·la i bonhomiosa no dubto que el final no presentarà gaires sorpreses i estarà al mateix nivell de bon rotllo humanista.




4 comentaris:

  1. Una sèrie fabulosa. Loisel és fantàstic.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A penes llegeixo còmics, aquest és regal de ma germana. Per a ella el mèrit.

      Elimina
  2. Si el guión está a la altura del dibujo, merece un sobresaliente.

    ResponElimina