dissabte, 18 de febrer del 2017

Un món de metros: Barcelona (3)

Punxat es veu una mica més gran
Avui faig una mica de trampa, perquè aquest mapa no és de cap manera el mapa oficial del metro de Barcelona. L’ha dissenyat la companyia de Seül zeroperzero i juga al límit entre l’ajut pel turista i el «souvenir» bonic. El mapa, que s’estén més enllà de la ciutat i abasta també els trens de rodalies (tendència que s'ha estès als mapes que decoren les boques de metro), mostra una encomiable nitidesa, on els angles de 45º de l’escola de Harry Beck han estat substituïts per segments de cercle de relaxada elegància. Desapareixen els carrers de la ciutat, visibles al mapa oficial, però hi figuren els monuments més rellevants. Al cap i a la fi aquest és un mapa destinat als turistes, perquè el contemplin amb nostàlgia de les vacances de l’estiu passat, prop d’una llar de foc acollidora a Hèlsinki o Reykjavík.

El toc més irritant el provoca un fons de tessel·les que imita l’alicatat d’una piscina i té pretensions de trencadís gaudinià. Antoni Gaudí fou un geni indiscutible, però la seva inspiració limita amb el kitsch per tots els costats. Matèria de reflexió.


8 comentaris:

  1. Val a dir que el mapa és maco, ben curiós amb els angles tan arrodonits, com no estem acostumats. Només espero que els coreans entenguin que si pretenen anar d'una punta a l'altra de la ciutat amb les línies 9 i 10, tenen un problema...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, han pintat el que no està construït en tons més atenuats, però ningú s'hi fixarà.

      Elimina
    2. Ara he pensat de passar a veure què deies, i em fixo que el mapa està en català, fins allà on pot estar més enllà dels noms propis, cosa que és un plus, no? No hi ha massa marge, però posa 'riu' al Besòs i al Llobregat, i posa Mar Mediterrània, en aquest cas en bilingüe. Un detall per valorar, no?

      Elimina
    3. Tot depèn de quin mapa copiessin la toponímia; no crec que al darrera hi hagi cap política lingüística per part seva. Però no em queixaré.

      Elimina
  2. és que a mi, el trencadís, em fa venir ganes de trencar coses :(

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cada vegada hi ha més coses que em fan venir ganes de trencar coses.

      Elimina