dimarts, 5 de desembre del 2017

La novel·la de la teva vida

«El autor» de Manuel Martín Cuenca, adapta al cinema el conte «El móvil» que va publicar un primerenc Javier Cercas el 1987. El protagonista Álvaro (Javier Gutiérrez) se separa de la seva dona, una exitosa escriptora de best-sellers, i s’aïlla al seu nou apartament per intentar escriure una ambiciosa novel·la. Incapaç de trobar la inspiració, es deixa guiar pel professor del taller literari on participa (Antonio de la Torre), que li aconsella que primer ha de viure i observar el que viu, i després passar-ho a la pàgina. Álvaro comença a espiar les vides dels veïns del seu immoble i amb l’ajuda inestimable de la portera (una memorable Adelfa Calvo) alterarà les seves vides fins que s’adaptin a un guió de conclusió imprevisible.

El drama, ben tenyit d’humor negre, té gràcia i interès, encara que el protagonitzi un personatge més aviat menyspreable. Martín Cuenca, com ja va fer a la seva anterior «Caníbal», presenta atmosferes una mica esterilitzades, però amb freqüents encerts en les solucions visuals. Si allà apareixia una Granada gèlida, aquí és una Sevilla de suor palpable, sempre molt ben fotografiades per Pau Esteve Birba.

María León, que sovint aporta frescor a les seves interpretacions, aquí està completament fora de lloc. Per fortuna Javier Gutiérrez té suficient carisma i autoritat actoral com per fer oblidar alguns petits defectes fins impulsar «El autor» a un admirable nivell artístic. No fa cap mal que Antonio de la Torre robi cadascuna de les escenes on apareix com a professor irritable i aprofitat.

Pel meu gust potser hauria eliminat el pròleg i la coda, però «El autor» no deixa de ser un molt bon entreteniment. I amb banda sonora de José Luis Perales. Poca broma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada