divendres, 23 de novembre del 2012

Bous i esquelles

El Papa en hores robades ací i allà ha escrit un llibre, la peça final del seu tríptic “Cristo, ese hombre”, i la premsa s’ha afanyat a promocionar gratuïtament la bona nova editorial que, amb la seva vocació de best-seller, amargarà les festes de les María Dueñas i Arturo Pérez-Reverte d’aquest món. La gran revelació continguda en aquest breu volum dedicat a la infantesa de Jesús (revelació que tots els titulars periodístics s’han afanyat a subratllar) es refereix a la refutació de la presència de bou i mula en el lloc del diví part de Betlem. 

Prou sé que no m’hauria de ficar en les interioritats del dogma catòlic, que no és en absolut la meva guerra i que les qüestions de fe no admeten discussió; però aquí Ratzinger —conegut en certs ambients com Benet 16— agredeix de ple les meves conviccions; ja que jo, ateu com déu mana, munto el meu pessebre domèstic cada Nadal i són peces de compareixença obligada els animals de l’establia (i un parell d’óssos polars, però això seria una altra història llarga d’explicar). Em nego a eliminar, pel caprici d’un Papa passavolant, dues peces que afegeixen una bona dosi de color local a una quadra que ja és espartana, i una mica IKEA, per definició.

No sé què li ha agafat a l’actual Papa (potser un atac d’infal·libilitat histèrica?) Com que el que diu va (literalment) a missa, ha confirmat sense que ningú li ho demanés la virginitat de Maria per decret-llei, tot i que no ens consti cap informe mèdic al respecte. Em sembla simptomàtic que Benet es pronuncii sense subterfugis sobre afers indemostrables (virginitats i bla, bla, bla…), mentre que rebutja per pur caprici l’existència dels animals del portal. Ara mateix no tinc ni idea, si als evangelis s’afavoreix una versió o una altra; però no veig cap atemptat a la versemblança pel testimoniatge d’un o més animals domèstics. Calia tocar l’única part del dogma que no molestava ningú?

Sí, calia. La religió, qualsevol religió, serà irracional. O no serà. I fins i tot ells mateixos miren perquè no sigui.

28 comentaris:

  1. "Aquests mossens ens faràn perdre la Fé" diu la gent del poble. I no s'equivoquen.

    Esplèndit apunt que he enllaçat (sortirà al matí) en un altre al bloc d'El bou i la mula... En fi, que en els evangelis no surtin ni el bou ni la mula és indiferent perquè en aquest cas és la Tradició (via evangelis apòcrifs) qui incorpora aquestes figures.

    En fi, qui no te feina el gat pentina i com tu, en el pessebre, hi continuarà havent la presència del bou i de la mula. I el Papa que digui missa...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Galde, aquestes llicències de la tradició no em molesten i entren de ple en el color local versemblant. Sospito que la supressió de bou i mula és el pas previ per introduir un nou dogma forassenyat. Potser la presència d'un mamut a l'establia?

      Elimina
    2. Et passo l'apunt pessebrístic i ràpid sobre el tema:
      http://elbouilamula.blogspot.com.es/2012/11/hem-de-canviar-de-nom.html

      Elimina
    3. Entenc, Galde, les repercusions dramàtiques que té pel teu bloc.

      Elimina
  2. Carner fa sortir el bou i la mula i Carner va a missa. Bé, o hi anava.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si el Papa dels poetes ho digué, no farem cas de literats aficionats i a temps parcial com aquest Ratzinger.

      Elimina
  3. Com diu en Galderich, el bou i la mula formen part de la tradició dels evangelis apòcrifs, concretament del Pseudo-Mateu. I com que som ateus, tant ens fa seguir el cànon o no: tots els evangelis són iguals als ulls de Déu. Jo també faig cada any el pessebre amb les històriques figures de fang que vénen de casa dels avis.

    I respecte Benet 16, ja em sembla bé que pontifiqui a ulls de la fe i només a ulls de la fe. Faltaria més!

    ResponElimina
    Respostes
    1. De moment sembla que no excomunicarà ningú per fer el pessebre tradicional. Ja és un descans.

      Elimina
  4. El pessebre és tan documental i versemblant que fa anys fins i tot hi posàvem el capellà a dalt d'un ruc i amb el paraigües, anant per aquests camins de Déu a fer la seva feina. Tampoc el caganer és dogma i mira...

    Oh, i Manent:

    El bou pesant, veient la gent
    que tantes coses oferia,
    diu que volia fer un present
    al dolç Infant de l’ Establia.

    I quan minvà una mica el fred
    – que l’Infantó ja no plorava –
    sortí amb pas lent, dins l’aire net,
    sota la nit florida i blava. (...)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Calla, Júlia, no mencionis el caganer que el pontífex encara no s'hi ha fixat; tot serà que ens el prohibeixi.

      Elimina
  5. ai ves, i que caratsus hi ha d'haver en un pessebre literalment "menjadora d'animals". Ves que no tingués raó el meu nebot i en comptes de bou i mula hi havia d'anar en Pingu i l'Spiderman. Ha dit res l'infal·lible al respecte? ara pateixo, tu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si fos així, Clídice, el Pingu ja el tinc, però fa uns 20 sant Joseps. Quedaria més Godzila que no pas pessebre.

      Elimina
  6. Al pessebre de casa seguirà havent-hi el dolmen (un immoble per definició) i les nàiades del gorg... I, ara que acaben d'instal·lar-la, he de treure l'antena que dona cobertura WiFi a tota la contrada pessebrista?

    ResponElimina
    Respostes
    1. El que hauràs de treure, Girbén, és l'estel que ara els reis tenen GPS.

      Elimina
    2. No, si el que fins ara no se sabia és que aital estel era, en realitat, un potent satèl·lit artificial.

      Elimina
    3. El Papa diu que és una supernova (igual que aquella pel·lícula de la Marta Sánchez.

      Elimina
  7. Jo crec que la cosa començà -com quasi tot darrerament- amb el Rouco. El Papa ha cedit: Benito, li va dir, si se quieren ir de España, los quitamos del Belén. Quítame la mula ya.. Però si el que s'identifica amb els catalans -li va respondre sa santedat, que com el diable és políglota i parla el català- és el ruc, no la mula. Igual se me tiene, va concloure el monsenyor. I com que quedava força lleig llevar la mula i deixar la vaca, doncs… Ara falta saber el que diran els suïssos, i compte que aquestos tenen guàrdia armada dins del Vaticà. La cosa no quedarà així, no. És més seriós del que sembla.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai, Vicicle, quins cops amagats té aquesta "deriva separatista"!

      Elimina
  8. Jo, si a ningú no li fa res, seguirés posant el bou i la mula al pessebre. Els meus fills hi posen lleons, dinosaures, cotxes, etc. i ningú no els ha pas dit res!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tirant, la guàrdia suissa no pot estar per tot. Jo, per si de cas, no diré res.

      Elimina
  9. el que s'acabarà imposant es montar el pessebre a la intempèrie i el precinte de desnonament a la cova, això si, amb l'anagrama de Bankia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Joan, no crec que el Vaticà afavoreixi aquestes visions realistes.

      Elimina
  10. es el dubte que tinc, que faig amb l'establia del pessebre, hi poso el bou i la mula?, o un gos d'atura perquè vigili a la criatura. Més que Benet aquet home s'hauria de dir Beneit.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Francesc, val més que l'enviis a la guarderia municipal i que comenci a socialitzar, la criatura.

      Elimina
  11. No ho entenc, on punyetes la Maria i el Josep van deixar la mula que els portà a Betlem? a un parquing d'animals per les festes de Nadal? I amb la caloreta que devien donar, mula i bou, al nadó. Sacrilegi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Kalamar, vols dir que la mula no la van agafar per la fugida a Egipte?

      Elimina
  12. M'has fet buscar-ho als Evangelis, Allau. Ni a Mateu ni a Lluc (que són els dos on es narra el naixement de Jesús) diu res de cap mula ni de cap altre quadrípede. Una observació ben curiosa, però, per part d'algú que diu que és el representant de Déu a la terra, sobretot perquè d'aquest càrrec tan especial tampoc no se'n parla en cap altre pasatge bíblic. Invenció per invenció, em quedo amb la mula.

    ResponElimina
    Respostes
    1. David, si eliminéssim del credo de l'església tot el que no és a la Bíblia en quedaria ben poca cosa.

      Elimina