dimarts, 13 de novembre del 2012

Lübeck és una porta oberta


Lübeck, ciutat hanseàtica de Schleswig-Holstein, malgrat els seus 200.000 habitants té aires d’estar endormiscada al fons dels segles. El seu monument més conegut, la Holtenstor de 1464, és una antiga porta de la ciutat, monumental però rabassuda; més famosa per la seves qualitats emblemàtiques que per les seves virtuts estètiques, una mica com li passa a la basílica del Pilar o a la Puerta de Alcalá. La trobareu impresa sobre tota mena de souvenirs, il·lustrava els antics bitllets de 50 marcs i Andy Warhol la va fer protagonista d’una de les seves coloristes serigrafies.

També figura com icona preferent a la tapa de les capses de massapans, una especialitat local que no em fa salivar gens. Com sabem per les llaminadures que apareixen entorn de la festa dels Reis, la pasta d’ametlles gaudeix d’una plasticitat mimètica que permet fer amb ella rèpliques parcials de la realitat. A les botigues de massapà s’hi pot trobar tota mena de falses fruites, verdures i viandes, mentre que al pis de dalt hi ha algun museu anguniós on les maquetes comestibles van omplint-se de pols pels segles dels segles…


Com correspon a un lloc simbolitzat per una porta, Lübeck és acollidor i relaxant, un dels moments culminants de les nostres vacances d’aquest estiu. Amb tota seguretat un dels motius d’aquesta impressió és l’hotel Anno 1216 on parem. Instal·lat a una de les més velles cases de la vila, pura arquitectura de totxanes burgeses, crec que serà la primera i l’última vegada a la vida que dormiré sota un sostre pintat al fresc.



10 comentaris:

  1. Ostres, aquest "luju" final és sensacional! Això sí que és un hotel de nyanga!

    Per cert, la porta és lletja i no coneixia la versió, també lletja d'en Warhol.

    ResponElimina
  2. Sí, Galde, la porta és lletja en qualsevol de les seves versions. I l'hotel té una relació qualitat preu, poc ostentosa, que ja desitgen i detesten tots els Vuitton venuts sobre l'escarbotada vorera del passeig de Gràcia.

    ResponElimina
  3. Todas esas ciudades del Norte, todas tan parecidas, todas tan impolutas... me encanta visitarlas, aunque no sé si resistiría mucho tiempo viviendo allí

    ResponElimina
    Respostes
    1. Seguro que para una olimpiada de bostezos está muy bien.

      Elimina
  4. a mi em va encatar.....tota aquella tranquil.ltat i la bona gent que hi circulava

    ResponElimina
  5. m'he ennuegat amb el massapà empolsinat (no suporto aquesta menja). ara, això del sostre a punt de caure al damunt d'una habitació més aviat austera i despullada, és fenomenal. no sé pas si hagués pogut dormir, però.

    ResponElimina
  6. Només afegir que Lubeck es la ciutat d'inici per defecte del Patrician I, II i III

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs mira, Pons, això no ho recordava, però s'ho mereix de totes totes.

      Elimina