dijous, 21 de març del 2013

El color dels temps

Tot encadenant amb la cançó d’ahir, penso ara en Pantone, la companyia de New Jersey propietària d’un sistema de control de color de molt estesa aplicació. Encara que fou pensat inicialment per les proves d’impressió en arts gràfiques, també ha trobat ús en altres àmbits, com per exemple la definició de l’estàndard dels colors de les banderes (el blau de la bandera escocesa és un Pantone 300). Pel fet que Pantone és una marca comercial, podria canviar els seus codis cromàtics quan li vingués de gust, un fet que podria tenir conseqüències surrealistes per les banderes del món que es defineixin per aquest patró.

Segurament això no succeirà mai, perquè la companyia no té altre desig que fidelitzar a clients i a no clients. Amb aquest objecte fa anys que, apart dels seus catàlegs cromàtics, comercialitza tota mena d’andròmines (tasses, cadires, llibretes, cobrellits…) caracteritzades per la seva monocromia i per l’etiqueta que indica el codi dins del sistema Pantone. Més recentment fins i tot han obert un Hotel Pantone a Brussel·les que, sí, és gairebé tan “parxís” com us el podeu imaginar.

Però una de les iniciatives més originals de la marca és l’elecció anual del color de l’any. En un exercici de sinestèsia que fa pensar en aquell famós anunci de compresses (de què fan olor els núvols?), un grup d’experts en estàndards de color es reuneix d’amagat dues vegades a l’any per decidir quin és el color que representa millor els temps que corren. Encara que tot plegat soni a collonada, les conclusions d’aquests conclaves es comercialitzen a un preu considerable perquè serveixin com a guia a modistes, dissenyadors, joiers, maquilladors, floristes i altra gent de mal viure.

Si m’ho preguntessin a mi, diria que l’any 2013 (i els dos o tres que el precediren) tenen un indubtable color catxumbo o marró o marro o gos com fuig; però els juramentats de Pantone semblen pensar diferent: enguany toca l’esperançador verd maragda de tota la vida. Ens ho venen així:
El Maragda, un verd vívid i vegetal, realça encara més el nostre sentit del benestar tot inspirant-nos intuïció així com promovent l’equilibri i l’harmonia.

Gairebé sempre associat amb brillants pedres precioses, la percepció del color Maragda és sofisticada i luxosa. Des de l’antigor aquesta tonalitat lluminosa i magnífica ha estat el color de la bellesa i de la vida nova a moltes cultures i religions. També és el color del creixement, de la renovació i la prosperitat, cap altre color transmet millor la idea de regeneració que el verd. Durant molts segles, molts països han escollit el verd per representar la curació i la unitat.

A partir d’ara, si venen mal dades (que amb tota certesa vindran), no busqueu la solució fàcil i paranoica de culpar la Merkel. Mireu-vos al mirall i pregunteu-vos si heu fet tot el que estava a les vostres mans. Heu escollit el color correcte? Era o no era el Maragda?

12 comentaris:

  1. Mai m'havia plantejat que el Pantone era una marca comercial. Els colors de l'any, però, estan coordinats amb els de la moda tèxtil?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sembla que sí, que vivim coordinats de pensament, paraula i obra.

      Elimina
  2. La cosa està clara: en els seus brainstormings els de can Pantone encara fan servir remeses dels antics retoladors. Encara recordo les penjades que agafaves quan els dissolvents no eren l'innocu alcohol actual.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Així, estaven col·locats i no els hem de fer cas?

      Elimina
  3. En qualsevol altre segle, si haguessis dit que tenies una empresa que definia estàndars dEn qualsevol altre segle, si haguessis dit que tenies una empresa que definia estàndars de colors t'haguessin pres per sonat...e colors t'haguessinsf pres per sonat...

    ResponElimina
  4. Molt curiós. El més fort és que sense adonar-nos acabem incorporant inconscientment a les nostres vides els colors que uns quants individus han decidit que estan "de moda".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una manera com una altra d'obligar-te a renovar el vestuari cada temporada.

      Elimina
  5. Un pèl irritant aquest verd, com el 2013.
    Les maragdes tenen aquest verd?, diria que no, a la foto ja es veu, oi?

    I jo que em pensava que el pantone era codi del Sistema Internacional!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'imagino que ha de ser complicat batejar tants colors i per descomptat les maragdes no tenen un color sòlid.

      Elimina
  6. El color merda d'oca també podria ser el color de l'any. Colar-se i col.locar-se en una d'aquestes reunions secretes ha de ser per flipar en colors. Fa una setmana vaig comprar una llibreta vermella d'aquestes convençuda que el tros on diu "Pantone universe 18-1660" formava part del plastic protector, no pas de la llibreta. En fi...

    ResponElimina