dilluns, 23 de setembre del 2013

Albertina: el pis del mig

Albert Durer
Aquest museu és famós per l’obra gràfica de grans artistes de tots els temps, per això  en arribar al nucli de la col·lecció és inevitable sentir-se una mica decebut, perquè la veritat és que no hi ha gaire peces a la vista. Potser les mostren de forma rotatòria, ja que els fons, si ens hem de refiar del seu catàleg online, són enormes.

Per si això fora poc, la instal·lació dels dibuixos m’ha semblat menys que ideal, ja que les estances del palau, amb el seu recarregat mobiliari del XVIII, tendeixen a devorar les obres fins a fer-les desaparèixer. I és una llàstima perquè el dibuix i el gravat, que solen presentar-se com els parents pobres de la família de les belles arts, no podrien tenir millors advocats defensors que les peces que aquí es presenten.

He fet una selecció de dibuixos de grans mestres, encara que no estic segur d’haver-los vist tots a les parets de l’Albertina. Us estalvio la llebre de Durer, per massa coneguda.

Albert Durer

Miquel Àngel

Pieter Brueghel, el vell

Nicolas Poussin

Francisco de Goya

7 comentaris:

  1. El dibuix i el gravat pel seu format són molt difícils d'exposar en condicions. La il·luminació que no ha de ser agressiva i la pila de gent que s'amuntega a les vitrines o marcs fan encara més difícil la tasca a l'interessat.

    Així doncs, no et preocupis si ho has vist malament, perquè és normal. Si a més li foten mobles antics pel mig...

    El Poussin brutal, no el coneixia!

    ResponElimina
  2. Em fa gràcia, Galde, el Poussin l'he escollit a contrapel. A mi també em sembla brutal.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És curiós, ara m'estava repassant el catàleg de l'exposició que se li va dedicar el 1995 al Gran Palace de París però només hi ha dibuixos, i molts, en relació amb les pintures que va fer. Malauradament aquest apunt no hi surt. Realment, el dibuix i el gravat són considerats fins i tot pels experts com un art menor quan en realitat hi ha el primer instint creatiu de l'artista... però això ja és entrar en consideracions metafísiques de l'art!

      Elimina
  3. Doncs és una llàstima que sigui tan "pobre", perquè un museu així és per xalar com un nan.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho deuen fer així perquè hi tornis un cop a l'any.

      Elimina
  4. Veig Recherche a tot arreu, pensava que parlaries de Proust i la veritat és que aquestes Albertines són bellíssimes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, però aquesta és apareguda, no desapareguda. Jo de tu em llegiria la pentalogia de Bernhard i deixaria reposar Proust durant una temporada.

      Elimina