divendres, 21 d’abril del 2023

Drames del primer món


En un panorama on predominen les sèries genèriques o directament juvenils es troba a faltar algun títol adreçat a un públic adult; per això és una benedicció l’existència de Fleishman Is in Trouble (o Fleishman está en apuros, tal com es pot veure a Disney+) que parla de problemes existencials dels que voregen els quaranta anys i de la coneguda crisi que els acompanya. Potser no és la temàtica més original, però la forma d’abordar-la exhibeix prou desimboltura i frescor com per dedicar-li una estona.

El doctor Toby Fleishman (no confondre amb el doctor Joel Fleischman de Doctor en Alaska) s’acaba de divorciar i se les promet molt felices explorant les possibilitats sexuals que li ofereix l’univers de Tinder. Malauradament la seva dona desapareix sense donar explicacions i ell es veu obligat a ocupar-se dels seus dos fills preadolescents en plenes vacances d’estiu.

A pesar d’aquesta descripció, no hi ha aquí cap misteri criminal a resoldre, però la desaparició de l’esposa servirà per rememorar la història d’aquest matrimoni dels de l’inici fins al seu fracàs. En aquest relat tenen especial importància dos amics de joventut de Fleishman, la Libby i en Seth, amb els quals reprendrà el contacte a partir del divorci. Precisament és la Libby la narradora de la sèrie, un detall que revela el seu origen literari, ja que es basa en la novel·la homònima de Taffy Brodesser-Akner. Xoca una mica que la narradora, al cap i a la fi un personatge secundari, dugui la veu cantant i mostri una omnisciència immerescuda. Només en els darrers episodis la Libby cobra un protagonisme inesperat.

D’entrada costa identificar-se amb aquesta colla de jueus rics de Manhattan (cosins germans dels de les pel·lícules de Woody Allen), entre els quals un metge que guanya 300.000 dòlars anuals té dificultats per mantenir el seus status; però el trio protagonista aconsegueix guanyar-se la nostra empatia, començant per Jesse Eisenberg, que es consolida com a bon actor dramàtic, més enllà dels seus aires de bon minyó. Sempre és una delícia comptar amb la Lizzy Caplan, a qui crec que no veia des de Masters of Sex. No em sol fer tant el pes la Claire Danes, però està esplèndida en un episodi 7 on s’explica la causa de la seva desaparició.

Fleishman Is in Trouble potser no és rodona —aquest final solucionat massa a corre-cuita—, però enganxa de mala manera i sempre tracta l’espectador amb respecte. Entre el millor de l’any. 

4 comentaris:

  1. Com en la majoria de resums, t'has deixat d'afegir el més important, a mi m'agradarà o què? Últimament, soc més fan de les mini-sèries que de les sèries, per tant, estic temptat. Compte amb què dius per què recorda que White Lotus 2 em va decebre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A partir d'ara t'ho penso desaconsellar tot.

      Elimina
    2. Si miro alguna cosa que no m'has recomanat i m'agrada et culparé encara més.

      Elimina
    3. Més difícil no m'ho pots posar!

      Elimina