dimarts, 26 de maig del 2020

Sortint de l'armari amb parsimònia

La presència de personatges del col·lectiu LGTB+ en els productes audiovisuals de consum familiar és una assignatura pendent que de moment té mal arreglo i un futur de pronòstic reservat. Que això sigui així es deu en gran part al rerefons purità dels Estats Units —responsables principals d'aquest mercat— i a la vocació conservadora dels negocis globals. Els avanços tímids de les grans franquícies (Star Wars, Disney, Pixar, Marvel...) han suscitat tantes esperances infundades com amargues decepcions.

De moment, el poc que s'ha aconseguit és una mínima i ambigua concessió que sembla més un insult que una conquesta: dos homes que ballen en segon pla durant cinc segons ("La bella i la bèstia"), dues dones i un cotxet amb un bebè ("Finding Dory"), un personatge femení que menciona la seva xicota ("Onward")... I encara així aquests films inofensius s'han d'estrenar censurats en països d'homofòbia galopant (Rússia, Filipines, Turkmenistan...) No esperem doncs, com reclamaven un munt de fans, que les seqüeles de "Frozen" explorin el seu vessant lèsbic.

Per tot això és una notícia enormement satisfactòria que la plataforma Disney+ estrenés aquest 22 de maig un curt emparat per Pixar i amb un protagonista indiscutiblement gai. Es diu "Out" ("Salir" en castellà) i el dirigeix Steven Hunter, que també ha escrit el guió. Els pares de Greg han vingut a ajudar-lo a fer la mudança i el seu fill farà mans i mànigues perquè no descobreixin que té nòvio. La intervenció d'un gos i un gat màgics solucionaran el destret.

Ni l'escriptura ni l'estètica són per tirar coets, però el resultat és simpàtic. Potser és un pas petit, tant per l'home (i la dona) com per la Humanitat; però, mira, tot suma, i trobar una peça així a can Disney esdevé gairebé revolucionari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada