dimecres, 17 d’octubre del 2018

Kitsch presidencial (1)

No passa dia que no em faci creus que al capdavant d'un país tan influent com són els Estats Units hi hagi un personatge tan gamarús com és Donald Trump. Tot i que representa una amenaça per la supervivència del planeta, no negaré que ens ha ofert també moltes tardes de rialles amb les seves atzagaiades, les seves rebequeries de bebè consentit i altres puerilitats. Una de les facetes més inesperades de la seva presidència és el seu paper com a fèrtil font d'inspiració artística. Prenguem com a punt de partida la cèlebre pintura d'Emanuel Leutze "Washington creuant el Delaware", que reprodueix un episodi decisiu de la Guerra d'Independència Americana, un quadre coral tan emblemàtic que ha esdevingut motiu d'innombrables versions (fenomen que també vam observar fa un temps amb "Le radeau de La Méduse").

Doncs bé, un pintor de sinceres intencions republicanes, Jon McNaughton, ha recreat la pintura sota el títol "Creuant el pantà" i l'ha acompanyat del lema "Mai no et rendeixis. Mai no abaixis el llum. Mai no t'aturis fins que el pantà no sigui sec". En la imatge presenta l'actual president i el seu equip navegant per uns aiguamolls infestats de cocodrils i entre arbres moribunds. Al fons es distingeix una fantasmagòrica Casa Blanca. Entre els ocupants de la barca es reconeixen Melania i Ivanka Trump, el vicepresident Mike Pence, l'ambaixadora davant de les Nacions Unides Nikki Haley (ha anunciat que dimitirà al final d'aquest any), el secretari de defensa Jim Mattis, el secretari de desenvolupament urbà Ben Carson, el fiscal general Jeff Sessions, el secretari d'estat Mike Pompeo, la secretària de premsa Sarah Sanders, el conseller de seguretat nacional John Bolton, la consellera Kellyanne Conway i el cap de gabinet de la Casa Blanca John Kelly. No cal ni dir que el quadre és un horror i que, si me'l dediquessin, em sentiria francament ofès.
Aquí, un altre artista (?) que no he pogut identificar, clarament favorable al president fa les delícies dels acòlits venent  aquest pòster per 24,95$.

Com caldria esperar però, la majoria d'interpretacions són satíriques, com aquesta dels trinxeraires de MAD (obra de Richard Williams), en la qual la barca presidencial amb els seus tripulants es dirigeix sense vacil·lacions cap a l'abisme.


Una altra caricatura, ara obra de Rod Emmerson, amb un Trump enganxat al seu mòbil, com si no hi hagués un endemà.

I, per si calia, un homenatge a Victor Hugo via la comèdia musical. S'ha de reconèixer que el photoshop de les cares és força destraler.

Un acudit de B. Rich que no he entès. El toro de la dreta vesteix una armilla salvavides, això sí que ho he vist.


Aquí tal com s'ho va imaginar "The Daily Show". Donald continua fascinat per Twitter. I jo continuo fascinat per Donald. O sigui que demà més. O demà passat (jo ja m'entenc).

4 comentaris:

  1. Va, no dissimulis, segur que tens un quadre de Trump al menjador de casa

    ResponElimina
  2. Una altra cosa no sé, però històries per explicar d'aquest home i material que fa servir la seva imatge mai ens en faltaran.

    ResponElimina