dissabte, 15 de gener del 2011

Me'n recordo (XXXI)


Em recordo dels carpesanos.

15 comentaris:

  1. i jo de les carpetes de separadors :)

    ResponElimina
  2. Que ve a ser el mateix, Clídice. Jo el que em pregunto (motiu de l'apunt) és l'etimologia de la paraula que no he trobat als sospitosos diccionaris habituals. Algun Coromines de guàrdia?

    ResponElimina
  3. Del nom no sé... Sí que hi endevino una cronologia. El que mostres és antic, de quan l'escriptura encara era vigent. Després va venir l'etapa "fotos + aironfix". Ara estem en la de l'adotzenada papereria dels Labanda, Ruizdelaprada, Bultaco i cia. GRRR!!!

    ResponElimina
  4. i atenció al boli Bic que tot ho solcava! a Palma li deiem els "cartapacios". Molt divertit el globus Q! què hi deu dir...

    ResponElimina
  5. Els que jo recordo, Girbén, tenien cobertes de plàstic amb il·lustracions estampades, però res a veure amb les imatges comercials adotzenades que trobem ara.

    ResponElimina
  6. I afotus del Bruce, l'Iggy Pop, en Bowie i la Patty Smith, i un adhesiu de la CNT i una estelada, i una tira del Felipe de la Mafalda on hi diu: "por qué, justamente a mi, tenía que tocarme ser como yo?" :)

    ResponElimina
  7. Kalamar, "cartapacio" sí que és paraula de diccionari (castellà) i recorda a "cartipàs", el quadern ratllat on els infants aprenen de lletra. I qui podria oblidar els inefables Bic en una època on pràcticament no existia cap altra marca?

    ResponElimina
  8. Clídice, tots aquests no havien nescut quan jo anava a escola. Bé, la CNT sí.

    ResponElimina
  9. Doncs a mi em volta pel cap que això del "carpesano" era un nom comercial, però no hi posaria la mà al foc. Els meus, per cert, tenien un aspecte tan bonc com el de la foto, amb guixots meus i de companys, dibuixots i algun adhesiu de la línia anarquista-pirata-dinamiter. No he evolucionat massa.

    ResponElimina
  10. És una paraula que mai havia fet servir perquè sempre m'havia semblat que era d'argot. (Acabo de comprovar-ho i, efectivament, no existeix). Sempre n'havia dit carpeta de anelles o arxivador.

    ResponElimina
  11. Lluís, he investigat una mica i he trobat una explicació que té sentit. Hi havia una fàbrica de productes d'oficina que es deia Saro i que va crear una carpeta d'anelles de nom "Carpe Saro". D'aquí es devia derivar el "carpesano".

    ResponElimina
  12. Brian, efectivament no existeix. El que és curiós és que més de 40 anys més tard encara es pot trobar ben viva a la xarxa i fins i tot als catàlegs de productes de papereria.

    ResponElimina
  13. Què bo, això del Carpe Saro. M'ha fet pensar en aquella cèlebre falsa etimologia d'"ambulància". No recordo d'on ho he tret, però venia a dir que les primeres eren de la marca Lancia, i que del anar a recollir un malalt "amb un Lancia", ambulància.

    ResponElimina
  14. El millor, Matilde, és que va de bo.

    ResponElimina
  15. Sí, té més a veure amb el "anar de Rodes a Pilat" (en comptes d'Herodes) o el "passar les set calces d'amargura" (i aquí tocaria calzes).

    ResponElimina