divendres, 31 de maig del 2013

Cocodrils a Nîmes

Què hi fa un cocodril a la font d’una de les places més cèntriques de Nîmes? No, no hi ha notícia que en època recent els cocodrils campessin lliurement pel sud de França. Sí que és cert que els romans a l’inici de la nostra era encunyaren aquí unes monedes, al revers de les quals apareix un cocodril encadenat a una palmera, símbol de la submissió d’Egipte a Roma. Al seu costat la inscripció COL NEM, o sigui “colonia Nemausus” que és com es deia llavors Nîmes.

El descobriment d’alguna d’aquestes monedes a principis del segle XVI motivà el canvi del blasó de la ciutat, el qual a partir de 1535 és un cocodril lligat a una palmera de sinople (el verd heràldic) sobre un camp de gules (vermell). És un motiu prou exòtic perquè cridi l’atenció trobar-se’l a qualsevol racó de la vila. Des de 1985 compta amb un simpàtic logo dissenyat per Philippe Starck.


14 comentaris:

  1. Haurem de tornar a Nimes perquè no el vaig veure!

    ResponElimina
  2. El logo és molt xulo i la història ben curiosa, no sabia que el cocodril simbolitzava Egipte, veig que fins i tot tenen un Museu del Cocodril, els egipcis...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma, mentre no es va inventar el Mississipi, era inevitable associar cocodrils amb Egipte, perquè els del Ganges crec que es diuen gavials. Bé, també hi ha el "Cocodrilo Dundee" d'Austràlia, però llavors encara estava també per inventar.

      Elimina
  3. Perquè a Nimes no tenen central nuclear, que si no...
    A Pierrelate (60 km. Roina amunt), sí la tenen; i tempera la insòlita selva de http://www.lafermeauxcrocodiles.com/

    ResponElimina
  4. si! justament recordo Nimes pel cocodril! no en recordo pas res més de la ciutat...

    ResponElimina
  5. Preciosa Nimes. El logo, molt 80's! vau veure les cases del primer Jean Nouvel? el millor que ha fet!

    ResponElimina
  6. Recordo que el cocodril i la palmera eren a les papereres, a les pilones, a les baranes... a tot el mobiliari municipal. Tinc fotos del disseny modern del logo, però també algunes d'un més antic. Molt xulo!

    ResponElimina
  7. Curiós... A Nîmes no hi ha ostres, que si no...

    ResponElimina