diumenge, 12 de febrer del 2012

Un món de metros: Estocolm

Inaugurat l'any 1950 per servir a 1.800.000 viatgers.

100 estacions, 180 quilòmetres de vies, el 56% sota terra.

Clar, coherent, una mica fred: pur disseny suec. Curiosa la forma d'indicar les estacions. Oculta la complexa barreja de terra i mar que conforma la ciutat. No el trobeu una mica desmaiat?

***

I per cert, no hi té res a veure, però aquest tràiler m'encanta (la pel·li que hi ha al darrera no tant, en gran part per culpa del doblatge).

21 comentaris:

  1. Ostres, una pel·li dels Muppetts, no ho sabia, gràcies per la info! Però acabo de consultar la cartellera i ni rastre... Tens més info? Hi surt Oscar the Grouch? Contesta primer la segona pregunta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Òscar, Oscar the Grouch no hi surt perquè pertany a l'univers de "Barrio Sésamo", no al dels Muppets. La pel·lícula l'estant passant ara mateix (al Lauren Gràcia, per exemple), però no te la recomano: espera la versió original que valdrà molt la pena.

      Elimina
  2. Ah sí, al Lauren Gracia! Home, doblada ni locu! Jo vaig descobrir aquest personatge per internet, via youtube, no el recordo per res al Barrio Sésamo, hagués jurat que era Muppet! I el Barrio Sésamo no era una còpia casolana dels Muppets?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Òscar, en Jim Henson (que al Cel sigui) fou el responsable tant de "Sesame Street" com de "The Muppets". Les còpies no foren casolanes, tant Oscar com Animal mereixen personalitat pròpia.

      Elimina
  3. Bé, era un Muppett del Sesame Street original que és d'on venia Barrio Sésamo, això.

    ResponElimina
  4. No tenia constància que "pel.li" i "doblatge" podien anar en una mateixa frase...

    ps: aquesta setmana he conegut Robert Schwandl, un austríac que viu a Berlín i... sap català (havia viscut a Barcelona). Té una editorial, publica llibres sobre xarxes de metros (http://www.robert-schwandl.de)

    ResponElimina
  5. T'hi hauràs d'acostumar, Ferran. Conec en Robert. Pregunta-li.

    ResponElimina
  6. Allau,

    No sé si veig visions però aquest metro m'ha recordat als animals mítics de la porta d'entrada de Babilònia, com una espècie de griu alat caminant cap a la dreta.

    I sobre la pel·lícula... em fa una mica de mandra.

    ResponElimina
  7. Tens raó, Galde, ara que ho dius jo també hi veig una semblança.

    La pel·lícula no la recomano, només el tràiler.

    ResponElimina
  8. Un metro tan pulit com la mateixa bella ciutat. El meu record més punyent és que havies de comprar el bitllet a la taquilla diguent quina estació volies -com el tren, vaja- i després que era molt, molt car.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Curiós, Glòria, tot i que al vell tren de Sarrià també havies de demanar l'estació de destí.

      Elimina
  9. Una pota més i tenim metro simètric.
    Espero veure la peli, perquè he de venerar miss Piggy, l'adoro.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Kalamar, afegeix-hi la simetria i l'acabaries convertint en un pur avorriment.

      Elimina
  10. A nosaltres ens va agradar força The Muppets, sempre fa il.lusió veure la rana Gustavo i la señorita Peggy, però hi vaig trobar a faltar personatges que de fet són de Sesame (però a Barrio Sésamo sortien tots junts...), ara falta la pel.li de Sesame Sreet! (bé, el millor seria que tornessin a emetre'ls per la tele).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Em sembla Gemma Sara que a Barrio Sésamo només hi sortien de tant en tant com estrelles invitades, però en els records tots es confonen.

      Elimina
  11. Ai Allau, ara m'has fet ben bé saltar la llagrimeta... per mi no és gens desmaiat aquest complex de línies i noms suecs... i és que fa un temps em coneixia com el palmell de la mà tota aquesta xarxa subterrània de la capital sueca...

    http://elporquet.blogspot.com/2012/02/esquerar-se-en-terres-escandinaves.html

    Västra Skogen (el bosc de l'oest) sempre serà per a mi una de les meves parades, de les estacions de la meva vida. Vivia a 10 segons d'aquesta i cada dia l'agafava... baixar a T-Centralen (la plaça Catalunya d'Estocolm), canvi de línia, i fins a Tekniska Högskolan.

    Ai, Allau, quins records m'has fet venir...

    ResponElimina
  12. Ostres, Porquet, veig que he ensopegat amb un expert. I quines ganes de passar fred! No hi havia places Erasmus a indrets més assoleiats?

    ResponElimina
  13. A vegades, aquesta eficiència nòrdica fa una mica de ràbia, perquè es perd la meravella del caos :) Ei, i dels Muppets: Animal & Mss. Peggy forever!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que fan ràbia, però una ràbia sana. I per a mi, Gonzo forever!

      Elimina