diumenge, 2 de març del 2014

Restauració

Aquesta setmana els jubilats i prejubilats de Barcelona hem anat de bòlit amb les jornades de portes obertes a l’acabat de restaurar Hospital de Sant Pau. Tothom que hagi viscut un cert temps a la ciutat segur que havia tingut ocasió de visitar el recinte —sigui a causa d’un familiar ingressat, una vacuna antitetànica o una lipotímia— i pot arribar a pensar que ja coneix tot el que hi trobarà al seu interior. No podria estar més equivocat.

Apart de deixar a punt de revista les dependències comunes (impressionant la sala hipòstila subterrània, on hi havia hagut les urgències), s’ha restaurat i es pot visitar l’edifici administratiu, que és espectacular. Dels pavellons crec que de moment n’hi ha cinc de renovats: un d’ells s’ha preservat tal com era quan es va inaugurar l’hospital, la resta, destinats a allotjar diverses institucions oficials, com ara la Casa Asia.

L’estètica de Domènech i Muntaner, ja se sap, és una mica “cupcake”; però vessa tal amor pel detall que se li perdona la seva manca de racionalisme. Us recomano vivament la visita ara que és de franc i que els turistes encara no l’han descobert. A partir del 16 de març tocarà passar per taquilla.






12 comentaris:

  1. Avui hem anat però hi havia tanta cua que hem girat cua (acudit fàcil però perdonable) i cap a veure els Encants Vells que ara són nous... Haurem de tornar-hi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que anar-hi en cap de setmana no és la millor de les idees. De totes maneres dimecres passat vam trobar una cua ENORME a un quart de dotze, però una hora més tard s'havia fos: el recinte té una gran capacitat per deglutir visitants.

      Elimina
  2. Bona feina i segur que rentable des de tots els punts de vista. Tinc entès que tots els pavellons estan comunicats por subterranis. ¿Es poden visitar? ¿Son també decorats?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això diuen, però només es pot visitar un dels túnels recobert de rajola blanca i per on es passegen els fantasmes d'alguns pacients.

      Elimina
  3. caldrien moltes més obres d'aquestes i menys kms d'alta velocotat

    ResponElimina
  4. No entenc gaire la dèria d'anar als llocs de seguida que obre i fer cues, ni que sigui de franc... sembla que mai haguéssim vist l'Hospital, per molt restaurat que estigui, només faltarien uns quants metges i malalts noucentistes per donar realisme i no reconvertir-ho tot en parc temàtic modernista.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És per aprofitar la gratuïtat i entre setmana no trobaràs gaires cues. A més, hi ha zones obertes que segur que no has trepitjat mai.

      Elimina
  5. L'Hospital de Sant Pau forma part del meu patrimoni infantil i adolescent. Ara no hi aniré a fer cues; després, si s'ha de pagar ja veurem què faig. El vull veure, però m'agradaria poder fer el que fèiem de petits, que saltàvem els murs pel carrer Sant Quintí per anar a fumar sobre la taulada del dipòsit de cadàvers.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Enric, ara que no cal que fumis d'amagat, millor que no saltis la valla: ja no som uns nens.

      Elimina
  6. También forma parte de mi patrimonio personal, dieciséis años trabajando entre aquellas fantasías de Domnech i Montaner! ...allí nacieron mis dos hijos, allí deje extraordinarios recuerdos, amigos/as y compañeros/as

    ResponElimina