El capità Altamont de Verne |
La paraula Altamont m’ha fet pensar immediatament en aquell festival californià de l’any 69 que van organitzar The Rolling Stones i on van apunyalar mortalment una espectadora. Però amb tota seguretat el cognom ha estat escollit per Altamont, el capità de la marina mercant i personatge central de la novel·la de Jules Verne Les Aventures du capitaine Hatteras.
A casa dels Altamont s’està preparant la recepció anual, esdeveniment que ja coneixíem perquè en capítols anteriors se’ns ha informat que el pintor Hutting ha viatjat a París per assistir-hi i que ha cedit els seus criats —Joseph Nieto i Ethel Rogers— perquè col·laborin amb el servei. A causa de la festa les catifes estan enrotllades i la majoria dels mobles han estat retirats. Queden vuit cadires lacades amb els respatllers decorats amb escenes de la guerra dels bòxers.
No és la guardiola descrita al text, però s'hi assembla
No hi ha quadres a les parets, perquè les parets i les portes estan recobertes d’una tela pintada, un panorama amb efectes de trompe l’oeil que representa la vida a les Índies a mitjans del segle XIX. Es descriu prolixament cada detall de la bigarrada obra, que acumula tots els tòpics imaginables. Sobre una taula hi ha un gerro amb semprevives i una guardiola antiga que representa un negre amb un impermeable de quadres. Hi ha una taula amb cavallets coberta per unes estovalles blanques. De moment l’únic menjar a la vista és una font de plata amb cinc llamàntols disposats en forma d’estrella, com si d’un film de Busby Berkeley es tractés.
Simulació aproximada de l'estrella de llamàntols
L’únic ésser vivent de l’escena és un criat assegut en un tamboret llegint amb cara avorrida la contracoberta d’una novel·la negra:
«A La ratera, l’última novel·la de Paul Winther, el lector retrobarà amb satisfacció el protagonista preferit de l’autor de Tomba-la sobre la pimpinella, Els escocesos s’enrabien, L’home de l’impermeable i tants altres valors confirmats de la literatura policíaca d’avui i de demà: el capità Horty, que aquest cop se les haurà amb un psicòpata perillós que sembra la mort en un port del Bàltic.»
No he trobat cap Winther d’interès, no cal dir que aquest autor és fictici, però el títol de La ratera coincideix amb la famosa obra de teatre d’Agatha Christie. Preferiria que el capità Horty no tingués cap connexió amb Miklós Horthy, regent del regne d’Hongria de 1920 a 1944 i col·laborador reticent de Hitler. En quant al port del Bàltic, podria ser un dels que va pintar Bartlebooth. Continuarem informant.
Hi ha una novel·la negra de James Hadley Chase titulada Lay Her Among the Lilies, o sigui que la pimpinella substitueix els lliris. Hi ha una pel·lícula de Fernandel de l’any 57 que es diu L’home de l’impermeable. però també tenim The Mackintosh Man de John Huston, amb Paul Newman i Dominique Sanda, i «mackintosh» és sinònim d’impermeable, tant a la Gran Bretanya com a França. De la novel·la dels escocesos no he trobat cap inspiració.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada