dimecres, 24 de desembre del 2008

Compota de Nadal



Els que em coneixen saben que sóc una nul·litat a la cuina. L’única vegada a l’any que se’m permet posar-me darrera dels fogons és en aquestes dates per preparar la tradicional compota de Nadal, que crec que és molt típica del País Basc. La recepta és improvisada a partir de l’observació de la que feia la meva mare i té l’avantatge que sol quedar bona encara que es variïn lleugerament les proporcions.

Ingredients:
· 2 quilos de pomes, millor si són àcides (idealment reinetes)
· 1 ampolla de vi negre, no cal que sigui un gran reserva, però tampoc un cerca-raons (peleón)
· ½ quilo de sucre
· 200 grams de figues seques (millor escuades)
· 200 grams de prunes seques (millor sense pinyol)
· 200 grans d’orellanes de préssec i/o albercoc
· 70 grams de pinyons
· 1 pell de llimona
· 1 branca de canyella

Es pelen les pomes, se’ls hi treu el cor i es tallen en vuit parts. Es posen en una olla grossa i es reguen amb el vi. S’hi afegeix la resta d’ingredients i es posa al foc. Quan el vi comença a bullir, s’abaixa la flama i es deixa fent xup-xup fins que les pomes estan ben cuites i el líquid gairebé s’ha evaporat.Es deixa refredar a temperatura ambient. Millor esperar almenys un dia per consumir-la, està molt millor. Combinada amb gelat de llet merengada (o vainilla) queda fenomenal. Es conserva bé fora de la nevera durant totes les festes.

3 comentaris:

  1. Albert,
    Espero que te'n quede una miqueta d'això quan vinguem a desempolsegar les teues joguines vintage i a evolucionar amb l'Spore...

    ResponElimina
  2. Déu n'hi do! Jo, per Nadal, faig les prunes al cava que feia la iaia... boníssimes!

    ResponElimina
  3. La seva Blogger increïble, vaig tenir la sort de visitar aquest bloc

    ResponElimina