dimecres, 24 de setembre del 2014

El dimoni de les llistes: ponts de Dublín (i 2)

O'Donovan Rossa Bridge
Continuem:

11. Mellows Bridge, pont de pedra de tres arcs de 1768. Comencen aquí els ponts del centre urbà de Dublín. El més vell dels ponts encara en ús.

12. Father Mathew Bridge de 1816 ocupa el lloc del que possiblement seria el primer pont de Dublín, de principis del segle XI (cosa que ja fa respecte). El nou nom del pont funciona des de 1938 i el pare Theobald Mathew podria presumir d’haver conduït, amb la seva creuada a favor de la temprança, a la quasi ruïna de la industria del whisky irlandès. Gràcies a déu, no se’n sortí.

13. O’Donovan Rossa Bridge de 1813, que harmonitza també amb l’edifici neoclàssic de Four Courts, la principal administradora de justícia de la república. El nom li ve de Jeremiah O’Donovan Rossa, un altre patriota d’obligat record.

14. Grattan Bridge (1874). Pont per a cotxes, res a dir.

15. Millennium Bridge: pel seu nom el coneixereu, és una passarel·la per a vianants oberta el 1999.

16. Liffey Bridge (1816), Ha’Penny o “Pont del mig penic”, fet en ferro colat, pintat de blanc, i el més cèlebre de tots els ponts de la ciutat, fotografiat i “selfiejat” fins a dir-ne prou. El seu nom prové del peatge que calia pagar per creuar-lo, després que substituís unes barques d'emolument similar. En l’actualitat permet el tràfic de 27.000 passants diaris, la majoria dels quals es dirigeix a la trampa per turistes de Grafton Street. D’ençà que l’he conegut m’ha fet pensar en Bert, l’escura-xemeneies de “Mary Poppins”.

Ha'Penny Bridge
17. O’Connell Bridge és possiblement el pont més transitat de Dublín, perquè hi passa contínuament tant un tràfic motoritzat considerable, com una pila de vianants que es desplacen entre dos pols tan atractius com la Ciutat Vella (representada pel Trinity College) i el passeig dels negocis del carrer O’Connell.

18. El Rosie Hackett Bridge és ample i dedicat als cotxes. Tot just va obrir el maig de 2014. Rep el nom d’una sindicalista recent.


19. Butt Bridge, és per a cotxes i en aquesta encarnació existeix des de 1932.


20. Loopline Bridge (o el viaducte del Liffey) és un pont del ferrocarril, fet de ferro forjat i pintat de color verd fosc amb ornamentació groga. Data de 1891. Creua el riu en diagonal i es prolonga uns carrers més enllà.


21. Talbot Memorial Bridge, un altre pont dedicat al trànsit rodat, inaugurat el 1978. Passa pel costat del clàssic edifici de la Duana (Custom House). Matt Talbot era un altre adalil per la temprança (què poc estima aquest país els seus borratxos, que tant han fet per posar-lo en el mapa).


22. Seán O’Casey Bridge, passarel·la per a vianants de 2005, dissenyada per Brian O’Hallaran (arquitecte) i O’Connor Sutton Cronin (enginyers). Dedicat al cèlebre dramaturg Seán O’Casey.

Sean O'Casey Bridge
23. I acabo amb el Samuel Beckett Bridge, dedicat al Nobel d’aquí que al principi escrivia en anglès, però després escrigué en francès. Aquest també és un pont genuí de Santiago Calatrava, com el dedicat a Joyce, de qui Beckett va ser secretari, groupie o whatever. El van inaugurar el 2009 i ja ha sigut degudament criticat. És capaç de pivotar 90º per permetre la navegació. Diu que evoca la tradicional arpa irlandesa, però em recorda igualment el puente del Alamillo a Sevilla.


5 comentaris:

  1. Saps de sobres que Becket escrivia també en anglès. Quant a ser secretari de Joyce, segons les meves fons era, més aviat, un "fan" empedreït que l'ajudava a moure's quan Joyce, degut a la inclement ceguesa que patia, necessitava un amic fidel que, per postres, hauria volgut ser ell.
    Salut, Allau!

    ResponElimina
  2. Ei Els ponts bonics i molt ben retratats. Deblín és una ciutat maca i amb el corresponent segell capitalí.

    ResponElimina
  3. Sí, Glòria, però va acabar publicant només en francès (no pretenia tergiversar les seves intencions).

    I, llevat del Half Penny Bridge, no em responsabilitzo dels altres.

    ResponElimina
  4. Sí, Calatrava també té una arpa irlandesa a Buenos Aires. Li diuen el Puente de la Mujer

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Neus, ara ho veig. Diu que és la síntesi d'una parella ballant el tango...ha,ha!

      Elimina