dijous, 4 de març del 2010

Little Brother


No sé si hi haurà d’altres blocs similars en el nostre àmbit lingüístic, però jo només conec l’Un que vigila que es dediqui a la crítica de blocs. L’he descobert fa quatre dies, però no és d’estranyar, ja que les seves activitats començaren el novembre de 2009.

En el nostre món de blocs no falten les actituds generoses que reconeixen quan cal les virtuts dels col·legues. Bloguejat o Tens un racó dalt del món tenen seccions periòdiques que ressalten l’excel·lència d’un apunt o de tot un bloc. El programa de ràdio de la Clídice en seria un altre exemple.

Això no treu la saludable necessitat de l’existència d’una crítica imparcial i raonada que faci la radiografia dels nostres blocs i reparteixi copets d’esquena i estirades d’orelles des d’un comprensible anonimat. Crec que en aquest sentit l’UQV, l’autor de l’Un que vigila, ho fa força bé.

UQV pren les formes esmunyedisses d’un agent secret, del que poc se sap, que s’infiltra silenciosament en un bloc per fer-li la “fitxa”. Quan té l’informe llest, hi deixa un comentari que sona una mica intimidador, “ja estàs fitxat” o similar. Si us passa, no patiu, les seves intencions són honorables.

Per a UQV els autors de blocs som “ítems”; també ho són alguns comentaristes sense bloc, igualment mereixedors de fitxa (l’ecumenisme d’UQV és digne d’aplaudiment). Encara que el seu àmbit d’actuació sigui la catosfera (on ja ha catalogat a “estrelles” com en Sostres, la Nebrera, en Toni Ibañez o en Joan Herrera), no dubta en fer incursions en blocs castellans que podrien ser-nos rellevants, com ara els d’Arcadi Espada o Albert Boadella.

Els criteris d’UQV em semblen fàcils de compartir. Crec que explica bé les seves raons i que, lluny dels atacs sanguinaris, les seves millors armes són la ironia i l’humor. Gràcies a ell he descobert blocs on no penso posar mai els peus (independentistes nazis amb una neurona que treballa a temps parcial, homòfobs fonamentalistes que pretenen refundar la nació catalana, promotors estajanovistes del seu propi melic…), però també algun lloc desconegut on pot venir de gust perdre-s’hi.

Sovint UQV embolcalla les seves crítiques amb una subtrama de ficció on apareixen els seus suposats col·legues de l’agència detectivesca. Aquest recurs no em convenç gaire, ja que un nou vingut que desconeix els capítols anteriors pot sentir-se una mica desplaçat. Aquesta part me l’acostumo a saltar, per anar directament al gra; i jo diria que, de mica en mica, l’UQV va prescindint d’aquestes històries secundàries.

Menció apart pels comentaris que acompanyen els apunts, que constitueixen gairebé un bloc paral·lel. Tot i que el senyor UQV és un model de cortesia i moderació, deu tenir un “passat” ja que li van al darrera una corrua d’ítems d’allò més temible: alguns gasten una logorrea que fa dormir les pedres i d’altres, si no són trolls, ho dissimulen molt bé. Vaja, que hi ha molta broma privada, moltes al·lusions i molt de marro. Hi passo de puntetes, perquè més aviat em deprimeix.

L’única cosa que gosaria suggerir-li a UQV és que separi el seu text en paràgrafs. Ens el faria més llegidor.

Acabaré fent la seva valoració en els mateixos termes que UQV utilitza a les seves fitxes.

Valoració de l'ítem:

Rellevància: possible dins del reduït àmbit catosfèric
Perillositat: variable, depèn de la fragilitat de l’ego del criticat
Risibilitat: i ara!
Humor: freqüent

Adreça: unquevigila.blogspot.com

22 comentaris:

  1. Doncs està bé aquest bloc! Haurien de cuidar una mica més la part estètica i guanyaria molt!

    ResponElimina
  2. Galde, com el que importa és el que hi diuen, amb un petit "apanyo" estètic van llestos.

    ResponElimina
  3. El concepte, curiós. El disseny, minimalista. Només li trobo a faltar el llistat dels blocs fitxats al lateral.

    ResponElimina
  4. M'ha agradat aquest blog: canya, però amb elegància. Com tu dius, aquí els únics que perillen són els blogguers amb problemes d'autoestima. Em faria por que em fitxàs, però estic ben tranquil·la: pels blogs triats veig que els "flowerspowers" no l'interessen :)
    Interessant descoberta!

    ResponElimina
  5. Ho anirem a veure. Qui vigila el qui vigila?

    ResponElimina
  6. Puig, em sembla que només posa enllaços als blocs que li semblen mínimament recomanables (al final de l'apunt). És cert que de vegades costa una mica saber de quin bloc està parlant.

    ResponElimina
  7. Frannia, de moment ha començat amb els "pesos pesants", amb els polemistes, amb els creadors d'opinió, però segurament ja arribarà el torn als "flowerpowers", que dius tu.

    ResponElimina
  8. Si persisteix, Lluís, el vigilarem tots i de ben a prop.

    ResponElimina
  9. hahahahahahahaha així m'agrada! que t'avancis! :D UQV m'agrada, el conec darrera de Bony&Clyde, que també en fan de les seves, tot i que últimament no semblen gaire actius. L'únic, que quan li entren els "de sempre" fan adormir les pedres. Però què hi farem! En realitat l'interessant és el que diu ell. A part que així t'estalvies visitar certs blogs i alhora saps que s'hi cou :D

    ResponElimina
  10. Em sembla que avui aquell que vigila serà el més vigilat de la xarxa blog.... però està molt bé..

    ResponElimina
  11. Sí, Clídice, ja t’he vist per allí (i em sembla que aviat aniran per tu, però tranquil•la, crec que et miren amb bons ulls).

    ResponElimina
  12. Suposo, Criticartt, que ja sabia on es ficava. O no, però ho descobrirà aviat, si no ho ha fet ja.

    ResponElimina
  13. naaaaaa, que jo tinc pigues, i les pigades som les menys interessants :) sortosament la xarxa té ítems a bastament més sucosos. Allaus d'ítems hihihihihihi

    ResponElimina
  14. No el coneixia i hi he anat a donar una ullada.
    Em sembla una bona idea i m'han agradat sobretot les "fitxes de valoració dels ítems", sempre m'han admirat la gent que té aquesta capacitat de síntesi. Tu ho fas molt bé al fer-li la seva fitxa, jo no en seria capaç de fer aquests resums.

    ResponElimina
  15. Mac, és que jo sóc de ciències ;p

    ResponElimina
  16. Allau per si et pot interessar:
    la revista tiroliro (és una revista infantil que solen tenir les biblioteques públiques. Març 2010, núm.178)d'aquest mes està dedicada íntegrament a Alicia, a mi, m'ha agradat força

    ResponElimina
  17. Gràcies, Robert, hi faré una ullada (es nota que la mà de Hollywood és allargada).

    ResponElimina
  18. Bon ull, Allau, bon ull.... precisament hi ha un article sobre la peli...bon ull.

    ResponElimina
  19. Brutal...
    Arribo aquí, tot sigil·lós, amb intencions espiesques i em trobo espiat i fitxat...´
    Bé, bé bé... el contraespionatge és bo per al gremi.
    M'ha complagut la fitxa, i prenc nota de les recomanacions. He rigut molt veient-me sota la meva mateixa plantilla.

    El tema dels comentaris és complicat. Hi ha ítems que me la tenen jurada, però sobretot alguns se la tenen jurada entre si, i molts cops es produien espectacles de baix to, desqualificants i grollers. D'aquí que hagi preferit activar el filtre de censura. Però no els faci por, si hi volen intervenir per dir el que sigui hi són benvinguts. És del tot sa criticar el qui critica.
    Salutacions a tots.

    ResponElimina
  20. Benvingut, senyor UQV! Com és allò de qui pega primer...? ;p

    ResponElimina
  21. Glups, l'UQV aquest fa més por que l'home del sac, haw, haw! Ui, que està aquí dalt mateix, dos comentaris per sobre del meu, i em sembla que m'ha vist...

    ResponElimina
  22. Tranquil, Leb, sembla que és de bona pasta.

    Espero que algú aprecii el "coup de théatre" impremeditat.

    ResponElimina