Aquest artista nadiu d’Illinois d’avui, Peter Newell (1862-1924), és tota una alegria. Il·lustrador i escriptor d’imaginatius llibres per infants, va ser autor també d’una tira còmica (The Naps of Polly Sleepyhead) sobre els malsons d’una nena, potser influenciat pel Little Nemo de McCay. Però la seva originalitat rau en llibres com “Topsys and Turvys” (1893), on la mateixa imatge es presta a diferents interpretacions segons el sentit amb que es contempla.
Aquests innocents nens indis passen així els seus primers anys.
Aquests innocents nens indis passen així els seus primers anys.
Però més tard, és amb alts barrets de pells que apareixen.
L'elefant es recolza a la tanca i es pregunta com és que...
...l'estruç té un coll més llarg i una boca més petita que la seva.
Encara millors són “The Hole Book”, on una bala disparada a la primera pàgina forada tota la resta del llibre, o “The Rocket Book”, on el coet que encén un vailet al soterrani va causant estralls als successius pisos superiors. Però el més divertit de tots és “The Slant Book”, un llibre en format romboïdal que relata la persecució d’un cotxet de bebè, escapat de les mans de la mainadera. Per fortuna per a nosaltres, tant “El llibre del coet” com “El llibre esbiaixat” han estat publicats per Thule Ediciones, en versió catalana de Miquel Desclot i també en castellà. Us els recomano, tant si teniu infants com si no.
Peter ja havia realitzat la portada d'una "Nursery Alice", basant-se en els originals de Tenniel (la podeu veure a l'inici de l'apunt); però el 1901 dibuixà la seva pròpia versió. Molt expressiva i lleugerament caricaturesca, m'agrada força, no cal dir-ho. I la il·lustració del Jabberwock crec que prefigura Max.
Bon regal de Reis!
ResponEliminaOh! Sí, sí, de Reis!
ResponEliminaSols en coneixia l'esbiaixat!
Déu meu, em trec el barret davant de la teva autoritat; bona pel fet de no saltar-se cap recolze!
Em sonaven algunes d'aquestes imatges com si les recordés de fa molts anys, quan era petit i creia en els reis mags. Veig que els reis han tornat i ens han deixat un regal a casa teva!
ResponEliminaI sobre el Jabberwock del final, s'hi pot veure una mica un Max. Tinc la impressió que el Max és un dibuixant que ha begut de molts llocs, un autèntic il·lustrador il·lustrat i sempre carregat de referències.
ResponEliminaGalderich, espero que fos el que havies demanat a la carta.
ResponEliminaDoncs busca el del coet, Girbén, que també té molta gràcia.
ResponEliminaPer a mi, Lluís, també ha estat un regal. Amb això d'anar investigant Carroll cada dia em trobo un regal inesperat, una connexió impensada, una epifania. Cada dia és el dia de Reis per a mi!
ResponEliminai quina mirada la de l'Alicia de la primera imatge! espero que els Reis t'hagin portat tot el que els demanaves :)
ResponEliminaClídice, com no demano mai res, en surto sempre molt ben servit.
ResponEliminaNi idea que en Newell hagués il·lustrat una Alícia. Xiquet, ets un pou de saviesa, i a més, la teua passió la saps contagiar. Gràcies també per posar tantes il·lustracions!
ResponEliminaVaig veure el del coet un dia en una llibreria especialitzada en llibres infantils. Realment una delícia!
ResponEliminaLeb, sóc un pou d'ignorància amb ganes d'omplir-lo. Jo tampoc ho sabia, però tot el que descobreixo m'agrada compartir-ho.
ResponEliminaOi que sí, Eulàlia? Tant la idea com els dibuixos.
ResponElimina