dissabte, 4 d’octubre del 2014

Biblioteques a Dublín (i 4)

Malgrat el seu nom, per a un visitant casual la Chester Beatty Library sembla més un museu que no pas una biblioteca; i, pel que fa al cas, un museu excel·lent. Sir Alfred Chester Beatty (1875 - 1968) fou un americà d’origen irlandès que va fer la seva fortuna amb la mineria fins al punt que se’l va arribar a conèixer com el Rei del Coure. Des de molt jove es va dedicar a col·leccionar llibres i art de l’Orient, els quals va traslladar a Dublin l’any 1950. En agraïment la República li va concedir la ciutadania honorífica l’any 1957. Des de l’any 2000 la Chester Beatty Library es troba en un nou edifici dins dels terrenys del Dublin Castle (que en realitat no és un castell).


El museu consta de dues exposicions: “Tradicions sagrades” i “Tradicions Artístiques”. La primera conté extenses seccions dedicades al cristianisme, el budisme i l’islam, a més de seccions més petites sobre el taoisme, el confucianisme i el jainisme. Impressionen per la seva antiguitat els papirs bíblics del segle III i una bona col·lecció d’alcorans delicadament decorats. Fins i tot es poden contemplar imatges del Profeta, tot i que amb el rostre convenientment velat. Una altra peça molt valuosa és l’Evangeli de Mani, última peça existent dels textos fundacionals del maniqueisme. Uns concisos panells didàctics especifiquen les característiques principals de cada religió.


L’exhibició “Tradicions Artístiques” mostra més de 600 objectes relacionats amb l’art del llibre i el de la il·lustració: des d’egipcis Llibres dels Morts fins a manuscrits il·luminats europeus. Hi ha mostres de l’art del relligat occidental entre els segles V i XX, cal·ligrafies islàmiques, rotllos de pintura japonesa, llibres de jade xinesos, superbes miniatures perses i un munt de tresors més, capaços d’impressionar fins i tot l’espectador més desmenjat.


La Chester Beatty Library va ser nomenada l’any 2002 Millor Museu Europeu de l’Any. Per completar la recomanació, als baixos s’hi troba el Cafè de la Ruta de la Seda, un self-service que ofereix excel·lent cuina de l’Orient Mitjà a preus molt competitius.

2 comentaris: