dilluns, 20 d’octubre del 2014

El museu dels morts

Un dels museus més extraordinaris de Dublín és el Museum of Natural History, inaugurat l’any 1857 per aquell explorador escocès de nom Dr. David Livingstone, que poc després va perdre’s per la jungla africana en una cita retardada amb Henry Stanley. Es diria que des d’aquella data res no ha sigut modificat i ni tan sols han passat un drap per les vitrines. Que no esperi el visitant instal·lacions interactives, ni cap indici d’exhibicions multimèdia: tot aquí és tan ranci i poc didàctic com el primer dia, una perfecta encapsulació dels temps victorians. L’efecte és entre fascinant i sinistre —no endebades se’l coneix popularment com “el museu dels morts”—, i com que no té redempció possible, l’única solució és preservar-lo tal qual. Hi ha un projecte de construir un edifici paral·lel que permeti contemplar la vella estructura a través d’un envà de vidre, com si el museu original fos una bèstia més embalsamada a la seva pròpia vitrina.

En tot cas, és de visita obligada (és gratuït) per a tot aquell que no sigui gaire aprensiu als dissecats. La majoria d’animals que ensenyen sembla que se’ls hagin inventat.





12 comentaris:

  1. L'estètica d'aquests museus sense cap mena de dubte és el millor ja que ens transporten a una altra època. Per a pedagogies animals millor el National Geographics i els seus vídeos... ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, això és el més proper que podem viure a un viatge en el temps.

      Elimina
  2. M'has fet pensar en el Museo del Carmen, d'Onda (http://www.museodelcarmen.com/) que vaig visitar de petit amb fascinació total.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No el coneixia, Miquel, però veig que es va inaugurar el 1952, o sigui que li falta una mica de pedigree.

      Elimina
  3. Per aquests motius és una pena que aquí ens haguem carregat les col·leccions del Castell dels Tres Dragons i la seva estètica, som així.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Júlia, el seu lloc natural era l'edifici de Domenech i Muntaner i no pas la monstruositat blava del fòrum.

      Elimina
  4. Allau, al museu d'Onda li falta pedigrí, però la seva col·lecció és un conjunt històric que arreplega espècies d'origen antic. Per exemple, el famós rinoceront que va dissecar Lluís Soler a la plaça Reial.

    És curiosa l'atracció que sentim per la natura morta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sabia que alguns dels fons de la plaça Reial havien anat a parar allí. Ho tindré en compte si m'acosto a Castelló.

      Elimina
  5. Com a mínim estan ben dissecats, no? O fan pena/riure com aquests?

    ResponElimina
    Respostes
    1. La majoria presenten un embalsamament decent, però hi ha una família de ximpanzès que fan una mica de peneta.

      Elimina
  6. No a tot arreu tenien taxidermistes Palau com els nostres...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per descomptat que no, encara que és una tècnica que sempre em fa una mica d'angúnia.

      Elimina