Alguns llibres que han deixat petja (no sempre per a bé):
- «Diarios 5 y 6», Rafael Chirbes (Anagrama): la conclusió dels dietaris de l’escriptor valencià no podria ser més depriment, i no perquè sapiguem com acaben (malament), sinó pel trist ambient que respiren. Chirbes, reclòs en una casa de poble, sense cap mena de vida social i amb l’única companyia d’un home desvalgut que depèn d’ell, va percebent com la salut el va abandonant, mentre (paradoxalment) les seves obres tenen més èxit que mai. Molt recomanable, però cal fer el cor fort.
- «Bambi», Felix Salten (Adesiara): si crèieu que ja coneixíeu la història per haver vist el film de Disney, prepareu-vos per patir un xoc. A la novel·la original de 1923 no hi trobareu animalons graciosos de llargues pestanyes, sinó un ambient molt més realista, on la biologia hi té molt a dir. Suplementàriament en la vida d’aquest cabirol amenaçat s’hi pot llegir també una metàfora de la situació que patien els jueus a l’Europa d’entreguerres.
- «Apeirògon», Colum McCann (L’altra): la novel·la se centra en les figures reals de dos pares —un palestí i un israelià— que han perdut les seves filles, víctimes de la violència que es viu a l’Orient Mitjà i que decideixen treballar plegats per l’entesa entre els seus dos pobles. Tot i que en l’actualitat la situació a Gaza ha ultrapassat tots els límits de la decència, el gest conciliador que ofereix aquest llibre no és mai sobrer. L’únic però que hi puc interposar és la redundància que afecta el relat —fins aleshores impecable— un cop superat el seu equador.
- «En agosto nos vemos», Gabriel García Márquez (Random House): un text pòstum a mig cuinar, la publicació del qual no té altra justificació que l’ànsia de protagonisme dels hereus (ja que, de drets d’autor, crec que anaven més que servits).
- «A casa teníem un himne», Maria Climent (L’altra): dues germanes en crisi surten a buscar a la mare, que fa quinze anys que s’ha imposat un exili daurat a la Toscana. Entretinguda, lleugera i amb tocs d’humor, podria ser perfectament —les germanes antagòniques, la tornada al poble, el secret de família…— material per un bon serial de sobretaula.
- «Maria Antonieta», Stefan Zweig (La segona perifèria): recuperació d’una biografia fins ara inèdita en català molt ben traduïda per Ramon Farrés. El personatge té ben poc d’admirable, però Zweig fa tot el possible per dotar de dignitat la reina a mesura que s’acosta la seva fi. Només un narrador tan consumat com l’austríac faria atractiva una figura amb tan poc trellat.