dijous, 5 de juliol del 2012

Brasil


Pensa en elefants i de seguida començaràs a topar-te amb ells a cada cantonada. De la mateixa manera, si comences a escriure sobre illes (desertes, mítiques, misterioses, remotes…), aviat seran les illes les que et vindran a trobar, com la que va aparèixer a Strange Maps al seu apunt d’abans d’ahir. L’illa en qüestió es diu Brasil, Brazil o Hy-Brasil, entre altres variants. Es troba situada en una regió boirosa de l’Atlàntic Nord, no gaire lluny de la costa oest d’Irlanda. Brasil és petita i elusiva, difícil de localitzar; i no pas per la poca expertesa dels navegants que la busquen, sinó més aviat per la ineptitud dels seus geògrafs. Perquè el tret més característic de Brasil és que es tracta d’una illa inexistent.

Potser són les ancestrals llegendes irlandeses les responsables del mite de l’illa embolcallada en boira que només és visible un dia cada set anys, però els cartògrafs que, sense més investigacions, li concediren l’estatus d’ens real poden ser símbols d’altres temps menys il·lustrats, però també d’explotació interessada de la credulitat pública. La primera menció es troba en un mapa d’Angelino Dulcert, datat el 1325, sota el nom de Bracile. La insistència en l’error durà fins l’any 1865, quan l’opinió pública va rendir-se a l’evidència i abandonà la idea d’instal·lar parcs temàtics enmig de les onades.


Sembla ser que no hi ha cap relació etimològica entre aquest illot inexistent i l’enorme país de Sud-Amèrica que parla en portugués.

15 comentaris:

  1. Els mites de les illes fantasma són fascinants, com la de Sant Brandan. Com els mites de països imaginaris. Tot gira al voltant de la recerca del paradís perdut, de la necessitat de trobar llocs on encara hi viu la innocència.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No només imaginar-los, Enric, sinó també posar-los sobre el mapa.

      Elimina
  2. Em recorda una pel·licula d'un poble que apareixia només cada cent anys- El que costa d'entendre és que l'error es mantingués tant de temps. No estem parlant d'una illa del Pacífic.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Francesc, crec que parles de "Brigadoon" i jo tampoc entenc que l'error durés tants segles.

      Elimina
  3. no hay nada más real que lo que habita en las leyendas y en nuestros sueños, así que bien hallada Brasil.

    gracias allau, no pienso viajar del barco hasta que toques tierra definitiva.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pilar, el sueño de la razón produce islas.

      Elimina
    2. mejor islas que monstruos, allau
      ps: quería decir bajar claro,

      Elimina
  4. El mito de la isla (desaparecida, descubierta, fantasma...) viene de lejos y llega hasta Lost y Millenium, por citar dos éxitos populares recientes. Quien gusta de mapas, gusta de soñar, y sabe hacerlo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Però aquesta, eastriver, ens la volien colar com a bona!

      Elimina
  5. l'altre dia em vaig avançar, es avui quan t'has inventat l'illa xD

    ResponElimina
  6. Doncs no seria pas mala cosa això de passar una bona tarda -o dues- al davant d'un mapa de terres inexistents.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Clídice, l'Alberto Manguel és especialista en les geografies inexistents.

      Elimina
  7. Jo m'apunto a aquesta suggerent suposada illa inexistent i tota la travessa per intentar localitzar, si la boira ens ho permet.

    ResponElimina