dijous, 2 d’octubre del 2014

Biblioteques a Dublín (2)

Dins de la categoria genèrica de les biblioteques nacionals, la de Dublín no es compta entre les més impressionants. L’edifici de Thomas Newenham Deane data de 1877 i té una façana perfectament simètrica a la del museu arqueològic. És dipòsit legal des de 1927 i allotja documents personals de James Joyce, Roddy Doyle, Seamus Heaney, Colm Tóibín i William Butler Yeats. Precisament en el subterrani vam poder visitar una exposició temporal sobre aquest poeta en una de les poques zones obertes al públic general.

La sala de lectura principal només es pot observar des del llindar. La seva delicada volta té un color inoblidable d’aiguamarina. Aquest edifici és un dels escenaris del “Ulisses” joyceà. En el capítol 9, identificat com “Escila i Caribdis”, Stephan Dedalus exposa davant d’uns col·legues la seva teoria segons la qual l’adulteri de la dona de Shakespeare va inspirar moltes de les seves obres. Leopold Bloom entra a la biblioteca per consultar un vell anunci del diari. Els dos personatges es creuen breument a la fi del capítol.

Atès que les sales de la biblioteca no es poden visitar sense disposar d’un carnet vigent, recomano baixar almenys a veure els lavabos tan encantadorament anacrònics. No sé si la idea és gaire original, perquè ja està tot inventat, però no estaria malament establir unes rutes turístiques per les instal·lacions sanitàries més interessants de cada ciutat. Apunteu en lloc preferent la National Library of Ireland. I tenen butaca groga!



6 comentaris:

  1. que es aquella cosa que hi ha al costat de les piques (a la dreta de la foto)? una sabonera gegant?

    ResponElimina
  2. Només pels lavabos jo seria visitant assidu a aquesta biblioteca.

    ResponElimina
  3. `Són unisex o caldrà que m'arribi a Dublin a comprovar si hi ha butaca al lavabo de dones?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, no són unisex. Hauràs d'acostar-t'hi i comprovar-ho.

      Elimina