dilluns, 22 de gener del 2018

El dimoni de les llistes: Clementine Churchill

The Real Thing: Lady i Lord Churchill.
Ara que em trobo en plena fase d’adoració a la corona britànica i la seva circumstància, recupero una proposta que em va fer la Júlia Costa sobre actrius que havien fet el paper de la Clemmie Churchill al cinema i la televisió. No serà una llista tan nodrida com la que correspon al seu marit, ja que això de representar les grans dones que hi ha darrera dels grans homes és un fenomen relativament recent. Però deu n’hi do la categoria de la majoria d’actrius que aquí es detallen.

Pippa Steel i Peter Cushing en una pel·lícula de vampirs.
La primera que he localitzat, i sense imatge que ho acrediti, correspon a «Young Winston» (1972) de Richard Attenborough i, com que el Churchill de la pel·lícula era efectivament molt jove, Clementine apareix amb el seu nom de soltera. L’encarna Pippa Steel, actriu alemanya de prematura mort, recordada sobre tot per un parell de films vampírics de la Hammer. Per cert, la mare de Winston l'interpretava la gran Ann Bancroft.

La foto que correspon al telefilm «Winston Churchill: the Wilderness Years» (1981) no és que sigui perfecta (no n'he trobat de millor); però servirà per fer-vos una idea de la composició que va recrear Siân Phillips, la inoblidable Lívia de «Jo, Claudi».

La producció de la HBO per a la televisió «The Gathering Storm» (2002) reunia un carismàtic Albert Finney amb una encara més carismàtica Vanessa Redgrave. Si penseu que hem assolit aquí l’aposta més alta, us queden encara algunes opcions també brillants al rebost.

Com per exemple el melodrama televisiu «Churchill’s Secret» de 2016, on el canònic Michael Gambon rebia com a companya la molt més excitant Lindsay Duncan. Vegeu-la, feu-me el favor, a «Le Week-End» de Roger Mitchell. Una pel·lícula verament enamoradissa.

A «The Crown», el fabulós Churchill de John Lithgow es troba acompanyat de la molt competent Harriet Walker, actriu colossal de l'escena britànica, poc coneguda en els nostres encontorns.

De les dues encarnacions recents, la primera estrenada va ser «Churchill» (2017) i no va generar gran entusiasme. Brian Cox feia el paper epònim, mentre la sumptuosa Miranda Richardson li donava la rèplica conjugal.

Millor fortuna crítica ha rebut "Darkest Hour" (també 2017), sigui per la interpretació de Gary Oldman o per les filigranes visuals de Joe Wright. Al seu costat, la sempre atractiva Kristin Scott Thomas.

Observo que, mentre les conegudes faccions de Winston Churchill obliguen a esforçar-se de valent al departament de caracterització i maquillatge, amb la més desconeguda Clementine tot s'hi val; perquè no imagino físics més diferents que els de la Scott Thomas i la Richardson. En tot cas aquesta llista, amb una sola excepció, reuneix una selecció del bo i millor de les intèrprets britàniques.

4 comentaris:

  1. De The young Winston" jo recordo un Robert Shawu superb tornant-se boig.

    ResponElimina
  2. Interessant llista de bones actrius, no recordaba la Pippa Steel, de la meva edat, per cert, llàstima de la deriva vampírica. De Churchills, si vivim molts anys, encara en veurem una pila més, aixó del puro i el barret té ganxo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A més representa molt bé la força de l'esperit britànic en temps de "brexits".

      Elimina