dilluns, 12 d’octubre del 2015

Wish you were’nt here (1)

Una de les pàgines d’Instagram que ha generat un cert eco recentment és l’anomenada Sadtopographies, que es dedica a recollir accidents geogràfics que amb el seu nom evoquin sentiments negatius, malastrucs o malèvols, com ara aquesta «fi del món» californiana que encapçala l’apunt. L’exercici és tan fútil com ho són totes les manies col·leccionistes que la xarxa ha ajudat a proliferar; però estic convençut que en el fons del fons alguna lliçó se’n pot extreure sobre la natura humana.

Alguns topònims delaten la frustració d’exploradors ambiciosos que somniaven amb el descobriment d’Eldorado i acabaren embarrancats en algun cul de sac geogràfic. No ens haurien de sorprendre doncs les illes de la Tristor (Sorrow Islands), l’illa de la Desesperació (Despair Island) o la de la Decepció (Disapointment Island). Altres noms revelen algun fet luctuós que s’hi produí; així hauríem d’interpretar la Massacre Island canadenca, la Tragedy Pool australiana o la Murder Island amb suggeridora forma de nus corredís. No sempre el registre històric ens informa de la calamitat que va batejar l’indret, o sigui que aquestes topografies podran servir en última instància com inspiració per tardorals vetllades truculentes a la vora del foc.

Més difícil seria seguir-li la pista a la dona boja (Crazy Woman Creek) o al gos malhumorat (Grumpy Dog Road) que batejaren aquests accidents geogràfics; mentre que la incertesa d’Uncertain (Texas) o de Nowhere Else (Enlloc Més, Tasmània) semblen més la broma metalingüística del colon i explorador que no pas un requeriment real del territori.

Com haureu observat tota aquesta toponímia es regeix per la llengua anglesa, encara que hi figura també Mamungkukumpurangkuntjunya, el nom d’un turó del sud d’Austràlia, que en la llengua local significa «on el diable pixa». Alone (sol en anglès) representa un cas de «fals amic», ja que és també un indret de la província italiana de Brescia i s’hauria de llegir tal com es llegeix, com l'ala petita d'un pollastre del KFC.

Voleu més exemples? Espereu a demà.

6 comentaris:

  1. M'has fet pensar que no només els que posen noms de topònims són uns catxondos, també ho són alguns dels que posen noms a proteïnes o bacteris. El bon humor s'estén en totes les disciplines.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'abundor convida a la creativitat, Xexu. Si no, pregunta als astrònoms.

      Elimina
  2. Sempre és d'agrair que la feina dels altres ens estalviï caure en segons quines pràctiques.

    ResponElimina
  3. No hi ha escandall capaç d'arribar al fons dels topònims. Ja ens tens arribats de Vidabona; veterans de la tardor d'aquest modèlic antònim de les "Sadtopographies".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jordi, tu en deus tenir el sarró ben ple de noms feréstecs i tristos.

      Elimina
    2. Per tenir tinc l'esbós d'una conferència sobre els nostres topònims luctuosos (una conferència-moniato, o panellet, si s'escau tant per Tot Sants).

      Elimina