dilluns, 14 de març del 2016

L’illa més gran del món


Nostàlgics de les illes?, doncs avui us presento Tokelau, un territori no autònom administrat per Nova Zelanda que bé es podria considerar com l’illa més gran del món, si és mira d’una certa manera. Bé, Tokelau no és realment una illa sinó que en són tres, conegudes en temps colonials com Union Islands: tres atols de corall (Atafu, Nukunonu i Fakaofo) situats al Pacífic Sud. Compta amb una població d’uns 1400 habitants, distribuïts en una superfície de 10 quilòmetres quadrats. Com a curiositat la capital del país rota anualment entre els tres atols. Pràcticament no hi ha aigua potable, l’altura màxima del terreny és de cinc metres i no disposa de ports naturals. Per acabar-ho d’adobar, l’arxipèlag es troba en zona de ciclons tropicals.

Amb aquests condicionants es pot deduir que la vida a Tokelau no ha de ser gaire fàcil, atès que el sòl no és el més apte pel cultiu d’hortalisses i la tonyina escasseja a les seves aigües. El territori ha optat doncs per invertir en tecnologia i gràcies a les seves tres plantes solars ha esdevingut el primer país del món a obtenir el 100% de la seva electricitat d’aquesta font natural d’energia. Però la seva estratègia més audaç ha sigut regalar el seu domini d’internet (.tk) a tots aquells que ho sol·licitin. La gratuïtat permet l’ús del domini, sempre que es demostri un tràfic mínim de 25 visitants únics en períodes de 90 dies. Per aquells que no assoleixin les condicions mínimes o bé vulguin gaudir de la propietat plena del seu domini, existeix la modalitat de pagament. S’entén que aquí rau la clau del negoci, i és el motiu pel qual el domini tk. representa la sisena part dels ingressos del país. Però és la gratuïtat el que l’ha convertit en un dels sufixes de la xarxa més populars. I aquí és on entra el títol d’illa més gran del món, que els 10 quilòmetres quadrats del territori no justifiquen. Contempleu el següent mapa.

Cliqueu aquí per ampliar el mapa  

Curiós, oi? La imatge intenta cartografiar els països del món representant-los amb una grandària proporcional al nombre d’ocurrències del seu domini a internet. La gran silueta que salta a la vista a la dreta de la imatge, potser ho heu endevinat, és Tokelau, que amb 31.311.498 d’adreces acabades en .tk és la campiona absoluta en matèria de dominis territorials i per tant mereix el títol d’illa més gran del món. En realitat, la silueta correspon a l’atol de Nukunonu i falta dibuixar-li la seva llacuna interior; però la idea ja us la feu.

Coses que sorprenen en mirar el mapa: que els Estats Units siguin relativament tan petits (1.687.107 dominis); però és que ells prefereixen optar pel popularíssim sufix «.com». Àfrica esdevé un continent lil·liputenc, potser perquè només un 15% dels seus habitants està connectat en línia. Etíops i abissinis semblen haver-se cruspit el territori oriental, mentre l’illa d’Ascensió es creix amb els seus 16.311 associats. A Sud Amèrica destaca Brasil; a Europa, Alemanya i Holanda. Portugal guanya a Espanya, talment com si a la península ibèrica li hagués sortit un tumor.

Del domini .cat no se’n diu res, potser perquè aquí juguem només amb dues lletres i els dominis inclosos en dominis majors no compten. Teoria de conjunts.  

10 comentaris:

  1. Espero que els servidors estiguin fora de l'illa o ben protegits, no sigui que hi passi un tifó per allà.

    Si Àfrica és lil·liputenca, intenta trobar Groenlàndia al mapa...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Més que els tifons, el veritable perill és el nivell del mar que, per poc que pugi, submergirà les illes. Groenlàndia en té més de 6.000, mentre que Somàlia es conforma amb 3.

      Elimina
  2. Fantàtica entrada sobre el .tk
    Això és reivindicar la virtualitat com la realitat... i és fantàstic!!! O només el 3D és real quan també és virtual?

    ResponElimina
  3. m'has deixat esmaperdut amb el tk, o tokelau del bolet

    ResponElimina
    Respostes
    1. No era la meva intenció, Francesc. Pren-t'ho amb calma.

      Elimina
  4. Ostres! Amb una mitjana diària de 26 visitants únics Pons’s Blog seria un candidat fiable per acollir-se al sobreexplotat domini .tk!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo no em mouria per si de cas puja el nivell del mar.

      Elimina
  5. Quina és l'illa més gran d'Europa?

    ResponElimina
  6. Quina és l'illa més gran d'Europa?

    ResponElimina