divendres, 11 de març del 2016

Un mon de metros: el món i els metros

Amplieu aquí
L’amic Pons, que ha intuït que els mapes del metro m’interessen, em passa un projecte de mapa tan ambiciós com atabalador. L’ha dissenyat un tal Geraldo Cid de Nova York i la seva financiació via «crowfunding» ha gaudit d’un èxit considerable en aconseguir multiplicat per sis el seu objectiu inicial. La cosa va de presentar les principals xarxes de metro del món com si estiguessin interconnectades: 214 ciutats, 791 línies, 11.924 estacions. Les xarxes més antigues gaudeixen privilegi de centralitat, mentre que les últimes arribades ocupen la perifèria. Apart d’això, no he sabut trobar-hi cap criteri per unir línies de ciutats diferents i, de fet, els enllaços s’estableixen una mica per la cara. En definitiva el poc mèrit que li trobo a aquesta empresa rau en la gestió i ordenació de gran nombre de dades; però d’enginy, més aviat poc.


M’agrada molt més aquest mapa, possiblement ja aparegut en aquestes selectes pàgines, on la plantilla del gloriós mapa del metro de Londres serveix per unir ciutats dotades de metro als cinc continents: un disseny creat precisament com a coberta d’un llibre que va d’això, de mapes de metro. I que jo he afusellat impunement durant anys.


9 comentaris:

  1. "Què seria de nosaltres sense l'auxili del que no existeix?" (nova mostra de la punteria del Valéry).
    Indefectiblement, veig aquests mapes resolts com brodats..., fent cadeneta en un mocador, tibant al tambor, i cada puntada una nova parada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona idea per ocupar els meus dies plàcids de jubilació.

      Elimina
  2. Aprofita per visitar la Merceria Santa Ana, la meca de les betes i fils;-)

    ResponElimina
  3. "Beta" en versió beta, la definitiva és "veta"!

    ResponElimina
  4. El primer és una mica atabalador.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo ja m'atabalo mirant el del metro de Nova York, imagina't aquest.

      Elimina
  5. Quina gran intuïció que té l’amic Pons, eh? Se'l veu un xicot perspicaç. El millor de tot es que és tan famós que ni tan sols cal enllaçar el seu blog perquè tothom ja el coneix...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte, qui no el coneix és perquè no mereix conèixer-lo.

      Elimina